Навални в критично състояние, викат линейка в затвора

Руският опозиционер е със силни болки в стомаха - може би в резултат от бавнодействаща отрова

Алексей Навални, най-известният руски опозиционен политик, който сега е в затвора, изпитва силни болки в стомаха. Те може да са резултат от бавнодействаща отрова, заяви днес негов близък съюзник, съобщи Нова телевизия, цитирайки "Гардиън".

По думите на Руслан Шаведдинов миналата седмица е била извикана линейка в строго охраняваната наказателна колония IK-6 в Мелехово, на около 250 км източно от Москва, където е задържан Навални.

"Положението му е критично, всички сме много загрижени", каза Шаведдинов в телефонно интервю за британския ежедневник. "Разбираме, че положението трябва да е било много лошо, щом е била извикана линейка", каза той и добави, че затворническите власти са отказали Навални да бъде приет в болница.

След пристигането на линейката не е имало актуална информация за здравословното състояние на Навални, каза Шаведдинов, защото "затворническите власти правят всичко възможно да го изолират".

46-годишният Навални излежава присъди от общо 11 години и половина по обвинения, между които в измама и неуважение към съда, които според правозащитни организации са измислени, за да му се запуши устата.

Опасенията за здравето на Навални се засилиха през последните месеци и доведоха до петиция по-рано тази година от група руски депутати и лекари, които използваха пълните си имена, за да поискат той да получи по-добри медицински грижи. Подобна петиция е прецедент, защото подписалите я рискуват да бъдат преследвани за изразяване на несъгласие.