Най-богатият французин придоби списание Paris Match

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Френският седмичник Paris Match, известен с ексклузивните си материали за знаменитости, стана част от медийната империя на най-богатия французин Бернар Арно, след като известно време беше собственост на магната Венсан Болор.

Луксозният конгломерат LVMH, оглавяван от Арно, който редовно си съперничи с хора като Елон Мъск за титлата най-богат човек в света, придоби списанието в сделка на стойност 120 млн. евро (133 млн. долара).

В изявление на LVMH се казва, че Paris Match официално е преминал под контрола на групата.

Болор, чиито консервативни възгледи се отразяват в притежавания от него телевизионен канал CNews, през последните години е обвиняван в намеса в редакционната линия на списанието, което излиза в тираж от 440 000 печатни копия всяка седмица.

Списание Paris Match, което е основна част от френските вестникарски павилиони, се чете от много хора, които искат да се запознаят с живота на културния и политическия елит на страната, и проявява ненаситен интерес към британското кралско семейство и други европейски монархии.

Но вестникът е известен в цял свят и с качеството на своята фотожурналистика, включително от военни зони.

Свързанато с Агенция Франс прес LVMH, която вече притежава ежедневника "Паризиен" и бизнес вестника "Лез Еко", заяви, че засега не иска да коментира бъдещата стратегия на списанието.

Журналист от Paris Match, който помоли да не бъде назоваван, заяви пред АФП, че има „желание да се възстанови Paris Match от времето на неговия разцвет“ и „следователно да се възстанови екипът“ след многото напускания на служители през последните години.

Въпреки очакванията в някои среди за промяна на линията при Болор, „все още нямаме много ясно изразена редакционна стратегия“, добави журналистът. Редакционният екип също беше поканен на среща днес.

Но промяната е „нещо като облекчение за редакцията“, каза журналистът, като посочи броя на кориците през последните месеци, посветени на теми за католическата вяра, към която принадлежи Болор.

Особено безпокойство предизвика корицата от лятото на 2022 г., посветена на ултраконсервативния кардинал Робърт Сара. След това главният редактор по политически и икономически въпроси Бруно Жоди беше заменен от бившия водещ на CNews Лоранс Ферари.

Болор, чиято група Vivendi е погълнала медийните интереси на неговия колега магнат Арно Лагардер, както и CNews, сега контролира неделния вестник JDD и седмичника JDNews, които имат съдържание в десния политически спектър.

Междувременно CNews редовно е обвиняван от критици, че е "говорител" на френската крайна десница.

Но Арно, който редовно се среща с центристкия президент Еманюел Макрон, е критикуван и за отношението си към свободата на печата.

Според специализираното издание "Ла Летра" милиардерът е забранил на ръководството на LVMH да говори пред седем медии, включени в "черен списък"./ БГНЕС