Най-подходящите чекмеджета за кухнята

Не забравяйте, че никой шкаф или чекмедже в кухнята не трябва да е самоцелен

Темата за кухненските шкафове се върти постоянно в разговорите ни с приятели. Обменят се коментари как същите да изглеждат, в какъв цвят и стил да ги изберем, така че да се връзват с интериора ни, а и да бъдат както модерни, така и практични. По отношение на тези мебели има една много тънка подробност -  организирането на пространството вътре в тях е определящо за това дали ще ни служат максимално добре, или ще са красива част от обзавеждането, която обаче няма да се използва пълноценно.

Органайзерите ни дават незабавен достъп и прегледност на съхраняваните неща. Само по този начин има фиксирано мястото на бурканчетата за  подправки, отварaчки и тирбушони, фолиата за съхранение и т.н.

Подвижните органайзери за кухненски шкафове в масовия случай се купуват отделно, но ако държите да са абсолютно по мярка и с нестандартно предназначение, се изработват по поръчка.

Независимо дали са от неръждаема стомана, пластмаса, дърво, ратан или телени системи, можем да сме сигурни, че правилното разположение на органайзера в шкафа и чекмеджето спестява ценни милиметри. Tрябва само да можем да си представим какво и къде искаме да го имаме.

Ако не разполагате с точна стратегия за размера и броя на отделенията, или пък нуждите на домакинството често се променят, можете да заложите на органайзери с регулируеми разделители. Решение също са плъзгащи се стопове, които се движат в зависимост от нуждите и увеличават или намаляват размера на отделните прегради.

За да оползотворявате максимално шкафовете, в  по-дълбоките чекмеджета може да съхранявате съдове, чинии или ги използвате отново с разделители както контейнери за сортиране - например на пликчета и пластмасови тарелки, чашки, вилички, лъжички и т.н. Традиционните тави се поставят в отделни по-плитки отделения.
Нежеланото движение на това, които съхранявате, също може да се предотврати от малки издатини на дъното на чекмеджето, или с гумена основа - като спирачка.

Вътрешните системи за разделяне на чекмеджета в днешно време са изключително разнообразни и иновативни. Освен разделителите за прибори за хранене има и много други комплекти - за съхранение на чинии, купи, съдове, капаци и прибори за готвене.

Г-образната кухня, както и П-образната, спестява място и предлага неочаквано пространство в ъгъла, при условие че е правилно проектирана.  

По принцип вратите при  долните шкафове са ергономично неблагоприятни. Вместо да клякате и да се провирате в дълбокия шкаф, можете практично да го замените с удобни чекмеджета, или подвижни рафтчета – симетрични, или асиметрични. Така ще внесете шик, а и ще имате удобен изглед към всичко и навсякъде, без никакви усилия.

Ако изберете конкретно за ъгловата зона въртящи се, приплъзващи се рафтове, можете да извлечете максимума от ъгловия шкаф, осигурявайки си бърз достъп до нещата в ъгъла. Много практични са регулируемите рафтове от закалено стъкло.

Съвременните кухненски мебели с по-големи рафтове успешно заменят отвореното складиране на саксии, тигани, големи тенджери и малки уреди по ъглите на кухнята, или на балкона. Тази посуда може успешно да бъде организирана в красиви кошници от ратан или в специално създадени за подобни цели, затварящи се органайзери. Дървени или пластмасови кутии -  основното им предимство е, че изглеждат добре, обстановката е подредена, а съхраняваните неща се предпазват от прах. Друго практично решение са елегантните отворени рафтове, позиционирани на удобно място, така че да не е нужно да обикаляме кухнята в търсене на една или друга вещ.

Когато става въпрос за съхраняване на трайни храни и полуфабрикати, говорим не просто за достатъчно място, но и за нашия комфорт и безопасност.

Да започнем с това, че подобни шкафове, рафтове и чекмеджета трябва да са на разумна височина, така че да имаме пълна яснота какво точно държим там, както и лесен достъп.

Обикновено списъкът с трайни храни, които държим  да имаме подръка в кухнята си не е малък, така че се налага разумно да ги складираме. Можем да ги разпределим по давност, като най-отгоре  е най-добре да се подредят тези, към които ще посегнем последно. За по-дългосрочно съхранение затворените шкафове винаги са за предпочитане пред свободните рафтове.

Всяка кухня и подредбата в нея зависят от личността и предпочитанията на обитателите и. Но доброто организиране на пространството,  и както се казва пълноценното използване на всяка ниша в нея, внася не само подреден и приветлив вид, но и несравнимо удобство в ежедневието.

Не забравяйте, че никой шкаф или чекмедже в кухнята не трябва да е самоцелен, а да ви улеснява максимално.

https://maistorplus.com/