Руският посланик в ООН: САЩ имат дронове с бойни комари

Москва се оплаква, че не получила от САЩ „очакваната реакция по същество“

Василий Небензя

Василий Небензя

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя изрази пред Съвета за сигурност опасенията на Москва, че САЩ притежават дронове с "бойни комари". Заседанието беше предавано пряко в YouTube-канала in time Ukraine.
Според Небензя, става дума за патентовано в САЩ биологично оръжие, което е в състояние да "унищожи целия личен състав на противника".

"Такъв безпилотен апарат транспортира в зададен  район контейнер с голямо количество комари – преносители на инфекция, и ги освобождава. При ухапване комарите инфектират атакуваните хора с причинители на особено опасни заболявания. (...) Заразеният военнослужещ ще е неспособен да изпълнява поставените задачи." – твърди Небензя, цитиран от изданието "Гордон".

От думите му не става ясно за какви заболявания говори и защо става дума точно за комари при наличието на множество други възможности да се разпространи биологично оръжие, ако някоя страна има намерение да го направи. 

Руският дипломат изрази недоволство, че по този въпрос Москва не е получила от Вашингтон „необходимата реакция по същество". От това той заключава, че руските претенции са основателни. 

Превод Faktor.bg