Нефелните хора произвеждат нефелни структури, с какъвто и западен дизайн да ги опаковаш

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева*

Две дами от държавния сектор за по-малко от час произнесоха фразата „срамувам се“". Галина Димитрова от СЕМ се срамува от поредния гаф на регулатора не успял да избере нов УС на БНР. Депутатката от ИТН Ива Митева пък коментира със зачервени бузи колко я е срам от тъпото назначаване на шефа на КЕВР. Това тя каза минути след като Конституционният съд определи изборът на Станислав Тодоров за погрешен съгласно думата на закона. Хубавото и в двата случая е, че женската част на политическия елит дава израз на чувствата си. Пита се обаче, какво от това.

Гледайте какво става с батака КЕВР

Решението на КС още не е обнародване, така че време за мишкуване някак си има, каза окрилена от правната си култура и опит  Ива Митева. Значи, имало варианти да го отменят, предположи още лидерката от партията на Слави Трифонов. Това, на езика на парламентарната етика и демократична цивилизация е тотален нонсенс. Идеята на Митева, бивш шеф на Парламента, издава писъка на бълхите в чувала на държавата! На какво хоро на фантазиите и демагогията ще се заиграят управляващите, един дявол знае. Навън е лято, студовете са далеч, може да си полудуват още. 

Чух един човечец, Владимир Табутов от ПП, да омайва в НС хората, че нямало страшно, че решенията на КЕВР са взимани единодушно и онзи председател с кофти назначението не е повлиявал на каквото не е трябвало да повлияе. Табутов го пускат във властта на прибежки. Колкото да цъфне пред микрофоните и да дръпне нов тираж на доверие към Продължаваме промяната. Тиражите на успеха и любовта към политиците от мнозинството обаче се стопяват като детски сладолед във фунийка. 

Вчера се спука мошеническия балон Джемкор, днеска КЕВР, утре не се знае какво.  Нали нямат грам управленски опит и си разпределиха държавата като еднолична фирма, резултатите ще издават стремителен разпад и много тежки за страната последици, особено в енергетиката. Нали?

Впрочем, знаете ли защо Галина Димитрова от СЕМ се чувства засрамена?

Защото е станал „свидетел на поредно унижение на кандидати, такова каквото гледахте и по време на избора на генерален директор на Българската национална телевизия. (...) Аз бих искала да се разгранича ясно и да кажа, че в този състав Съветът за електронни медии не може да произведе какъвто и да било избор и вот. Аз се срамувам". Колежките около нея обаче гък не казаха. Всеки със своята политическа ъмбрела, веят си вятър и записват старателно в бумагите си неща. Какво значи да се срамуваш? Да не сме детска градина!

Нефелните хора произвеждат нефелни структури, с какъвто и западен дизайн да ги опаковаш. Лошото е, че изборът на нов шеф на КЕВР ще отнеме време.  Ако следващата седмица не се избере такъв и след 10 дни президентът разпусне НС, това означава, че КЕВР няма да има председател още поне 3 месеца. И какво правим тогава?

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора, заглавието е на Faktor.bg