Некадърно и неграмотно: Национално меню на България

Знаете ли, че от май месец България вече си има Национално меню? Ако отговорът е отрицателен, не се тревожете, защото проблемът не е във вашия телевизор, а за пореден път е в изключително некадърните ни държава и учебни заведения, пише сайтът klinklin.bg.

За какво говорим? Незнайно по каква причина, в края на миналата година Министерството на туризма под вещото ръководство на кибер-доктора Марияна Николова започва да разработва забулено в мистерия Национално меню в сътрудничество с Университетa по хранителни технологии в Пловдив.

Като подарък на изпроводяк на 5 май, дни преди да напусне министерския пост, Николова ни дарява с нещо, което да ни напомня за работата, работата, работата, която вършат ГЕРБ и техните коалиционни партньори – некадърна, неграмотна и неразбираема.

Пасторална идилия и неграмотност

От пръв поглед (изтеглете го тук: Национално меню) прави впечатление графичното оформление, което е на ниво 8-и клас и то без да опитваме да сме остроумни, последвано от нелепия опит за лирично въведение, намиращо се на границата между поп-фолка и кича:

България – земя като една човешка длан, а толкова епохи преживяла,

земя подслон на множество народи, култури, етноси и багри.

Оазис, приютил в себе си от всичко, с вкусове и аромати пълен,

слънчев е нагарът върху хляба, сладост на печената дюля с мед.

Склоновете на балкана (бел.ред. – оригинален правопис от менюто),

окъпани от кехлибареното грозде,

морето, пълно с дарове безбройни, полета с килим от пъстрите градини.

Чанове и гайди, огласящи скалите, кошари, мяховете пълни,

жарава истинска де грее, гърне с букет от горски билки, гъби.

Капчици от розово масло, киселото мляко – пух от старата топола…

Пелинът, пазещ спомените живи…

Руйно вино – еликсир на боговете!

Оттам насетне менюто ни представя богато изобилие от заглавия на ястия и… нищо друго? Липсват рецепти, липсват грамажи, липсват алергени, изобщо липсва всичко, което да помогне на един готвач да приготви каквото и да било от Националното меню.

За всеки случай „КлинКлин“ се свърза с професионалист по темата, който да коментира качествата на Националното меню. Георги Котев* е един от създателите на сайта за гастрономия CHEF & GASTRO и главен готвач в Швейцария*, който следи темата още от самото ѝ зачеване.

Според него самата идея за Национално меню е странна, защото такова нещо не съществува никъде по света:

„Световната тенденция в момента е съвсем различна. В нито едно заведение със звезда „Мишлен“ няма да видите автентични национални ястия. В тези ресторанти взимат идеите и ги обогатяват с местни продукти и нови техники, като наблягат върху автентичните локални продукти. Именно това се цени от чужденците и трябва да ценим у нас – регионалните продукти. Много по-полезно щеше да е, ако министерството беше съставило списък с такива продукти и откъде могат да се набавят. Тогава всеки готвач може да го вземе, да си избере няколко продукта и да готви както пожелае с тях. Вместо това сега ни представят заглавия на рецепти – дори не са истински рецепти – и очакват да ги сготвим. Та аз мога да сготвя супа от коприва с яйце по 32 различни начина. Трябва да има някакъв стандарт, ако ще има подобно меню.“

Цялото царско войнство

Безумията обаче не свършват дотук. „КлинКлин“ се свърза с Министерството на туризма, откъдето отговориха, че по Националното меню в рамките на 2 месеца е работил екип от цели 52 души. И то не чистачката на ведомството, а уж каймакът на хранително-вкусовата сфера и туризма у нас:

– Университетa по хранителни технологии в Пловдив;
– Профилираните гимназии по хранене и туризъм в Троян, Велико Търново, Елена и Враца;
– Представители от Благоевград, Банско, Самоков, Сопот, Сливен, Хасково, Свиленград, Пловдив, Ямбол, Кърджали, Смолян, Велинград, Видин, Свищов, Провадия, Добрич, Несебър и София;
– Представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на професионалните готвачи, експерт по земеделие и храни към ЕП и представители на бизнеса.

Георги Котев обаче е безпощаден:

„Това меню е писано от хора, които нямат час и половина работа в кухня. Те не знаят, че едно предястие с 8 основни компонента (бел.ред. – вижте студените мезета в менюто) с различен срок на годност представлява страшна логистика в кухнята. Ти не знаеш кога и колко ще ти поръчат от него. Представи си, че ти влезе група от 10 души и всички поръчат. Край. Ти спираш работа и тръгваш да правиш само това. Друга от рецептите пък носи името „Джолан от еленски бут с картофи“, а като се зачетеш, става ясно, че всъщност е не е от елен, а е от Еленския балкан. Това е заблуда на клиента и е нарушение на закона.“

С пари от нашите данъци

Бюджетът за изготвянето на менюто не е голям на фона на кражбите и усвояванията за милиарди, които се разкриха последно време, но все пак това са пари от нашите данъци и е показателно за какво се харчат. Срещу 15 хиляди лева ние получаваме нещо напълно некадърно направено, а и неграмотно.

От Министерството на туризма признаха пред „КлинКлин“, че макар по проекта да са работили 52 души – нито един не е бил редактор или коректор. Затова то е пълно с всякакви правописни, граматически и пунктуационни грешки. Така, например, още в отварящите слова, които сме копирали по-горе, може би сте забелязали, че „балкан“ е изписано с малка буква, същият е и случаят с „еленския балкан“, „яйчно“ вместо „яйчен (също и „яйчно млечен“), липсващи кавички при сортовете вина, липсващи запетаи и други.

„Ако някой ми каже, че това струва 15 хиляди лева, ще му кажа да се скрие. Дори да приемем, че видеата са 10 000 лв. (а те не съдържат никаква информационна стойност, макар да са снимани професионално), а менюто 5 хил. – ще попитам: „Кое струва толкова“? Че има рецепти? Че има грамажи? Че има алергени? Че е написано грамотно? Че мога да го приложа в кухнята ми?

Това меню е абсолютно анонимно. Вие, като напишете статия, си слагате името отдолу, нали? Трябваше да пише, че менюто е създадено от екипа на професор или доктор еди-кой-си. Защо се крият? Защото ги е срам“, допълва Котев.

Министерството на туризма не отговори на въпроса ни кои поименно са 52-та души, работили върху проекта. Оттам посочват, че менюто и видеата ще се рекламират пред чуждестранна публика – но не става ясно защо тогава те не са преведени на чужди езици? От ведомството твърдят, че менюто е преведено на английски, но ние така и не успяхме да открием подобен превод. Дори страницата в сайта на министерството, където е поместена информацията за менюто, няма превод на английски.

Дори и да има превод, а грешката да е наша – защо няма преводи на руски, немски, турски, френски и други езици? И как, щом ние не можем да го открием, се очаква чужденците да го намерят?

Не било меню, а вдъхновение

От министерството също така споделят, че не са включили грамажи, тъй като всеки готвач е редно сам да прецени грамажа според „предвидения брой порции“. Нещо, което за Георги Котев, а и за всеки с малко разум, звучи безумно. Оттам също така споделиха, че Националното меню изобщо не е предвидено да се ползва в ресторантите у нас, а да служи за вдъхновение на готвачите:

„Предложеното моделно структуриране на селекцията „Национално меню“ няма за цел да бъде използвано като меню в ресторант, а по-скоро да представи възможностите пред туристическия бранш при желание за създаване на „лична“ продуктова листа, с която да подчертае кулинарните особености на храненето в района. […] Поради тази причина в проекта […] не са включени количествени данни за състава и технологията на производство.“

Министерството признава, че няма никакви планове за активна рекламна кампания на менюто, освен по своите канали и по време на събития, форуми и изложения. Тоест – никой няма и да разбере за него.

Така излиза, че 52 души са работили 2 месеца и са похарчили 15 хиляди лв., за да представят Национално меню, което изобщо няма функцията на меню. То ще бъде представяно пред чужденци и по изложения, но не е преведено на чужди езици.

„Това е работа на студенти, на които професорът им е казал да извадят няколко рецепти от интернет и да му ги представят“, предполага Котев.

Не, за съжаление това е работата на българското правителство, университети, училища, браншови и професионални организации. Макар, както споменахме, 15 хиляди лева да не са много пари на фона на милиардите заграбени от бюджета и фондовете – Националното меню е показателен пример за ширещата се немощ и некадърност на всички нива в България.

*Георги Котев има над 20-годишен опит в сферата на кулинарията. Кариерата му започва в няколко софийски ресторанта, сред които и в хотел „Хилтън“, София. Той е един от основателите на Българската асоциация на професионалните готвачи, която се създава през 2005-та година. През следващите няколко години е главен готвач в хотел „Катарино“ и ресторант „Тоскана“ в София. От 2011-та година живее и работи в Швейцария. Там четири години работи в ресторант с 16 точки по „Гурмео“ и една звезда „Мишлен“.