Немски медии: Протестите в България - натрупан гняв, неясни изгледи

Противниците на правителството в България от седмици настояват за неговата оставка. Разочарованието от корупцията и шуробаджанащината е голямо. Но министър-председателят Борисов не се впечатлява - и сочи към изборите през 2021-а. Това пише Михаел Мартенс във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". И описва протестното движение накратко така: конкретен гняв, неясни изгледи.

Дали може Борисов да спаси правителството си, пита Франк Щир в обширна статия в "Цицеро" под заглавието "В клещите на протеста". "Търпимостта на българите спрямо корупцията и злоупотребата с власт се изчерпва, демонстрантите искат предсрочни избори. Но Борисов не се дава - този път изглежда решен да изпълни докрай своя трети правителствен мандат." Само че поддръжката му сред населението спада и ако още в началото на юли съгласно допитванията Борисов е политикът с най-голяма популярност, междувременно данните сочат, че двама от трима българи подкрепят протеста срещу неговия кабинет.

Какво ли ще си кажат германците?

Читателите на "Цицеро" научават за разпространените през последните седмици записи на телефонни разговори, в които мъж с гласа и интонацията на Борисов на най-груб каруцарски език кълне както приятели, така и врагове, и се хвали с това, че авторитарно се меси в правомощията на формално независими държавни институции. Научават и за разпространените кадри, на които се вижда нощното шкафче на Борисов с пачки от банкноти по 500 евро и златни кюлчета. Естествено, това не е доказателство, че правителственият ръководител наистина държи в нощното си шкафче големи суми, придобити от корупционни сделки, отбелязва "Цицеро". Както и - че от ръководената от Иван Гешев прокуратура не би могло да се очаква да внесе яснота.

Та - дали е възможно оцеляването на кабинета? В статията си Франк Щир посочва, че като мярка за справяне с предизвиканата от коронавируса криза правителството е намалило ДДС за бирата в заведенията от 20 процента на девет. Но не е сигурно, че правителственият ръководител ще може по този начин да гарантира оцеляването си. Авторът отбелязва и следното: "Независимо от това дали продължаващите протести ще доведат до падането на Борисов или ще се стигне до редовни избори през пролетта на 2021-а, политическият ландшафт на България се намира във водовъртежа на дълбоки изменения". Цитиран е един от участниците в протеста - Тодор Стоянов, който казва: "Какво ли ще си кажат германците, когато прочетат колко нецензурно се изразява нашият премиер Борисов, когато видят пистолета на нощното му шкафче и пачките?". "Наистина - какво ли?" са финалните думи в статията на "Цицеро".

(Източник: Дойче веле)