Нетаняху отхвърли всякакви санкции срещу ЦАХАЛ

"Ще се боря срещу това с всички сили"

Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да отхвърли всякакви санкции срещу армията на страната, след като САЩ съобщиха, че планират да намалят помощта за едно подразделение.

"Ще се боря срещу това с всички сили", заяви израелският министър-председател в неделя.

По-рано новинарският сайт "Аксиос" съобщи, че САЩ ще се противопоставят на израелския батальон Netzah Yehuda (Неца Йехуда) заради предполагаеми нарушения на човешките права в окупирания Западен бряг.

Би Би Си съобщи, че всяка стъпка ще бъде в рамките на американската забрана за предоставяне на помощ на чуждестранни части, които са доказано замесени в нарушения.

Когато миналата седмица беше попитан за съобщенията, че военната помощ на САЩ за частите на Израелските отбранителни сили може да бъде намалена заради твърденията за нарушения на човешките права в окупирания Западен бряг, държавният секретар Антъни Блинкън заяви: "Можете да очаквате да ги видите през следващите дни."

Вашингтон - основният съюзник на Израел - никога досега не е спирал помощта за подразделение на ЦАХАЛ.

Израелските военни заявиха, че Netzah Yehuda действа в съответствие с международното право.

"След публикациите за санкции срещу батальона, ЦАХАЛ не е запознат с въпроса", казват военните, цитирани от агенция Ройтерс. "ЦАХАЛ работи и ще продължи да работи, за да разследва всяко необичайно събитие по практичен начин и в съответствие със закона."/БГНЕС