Нетаняху ще прекрачи "червената линия" на Байдън за Рафах

"Аз също имам червена линия. Да не се повтаря 7 октомври."

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че възнамерява да продължи операцията в град Рафах на южната граница на Ивицата Газа, въпреки позицията на президента на САЩ Джо Байдън, който предупреди, че подобна офанзива би била преминаване на "червена линия", съобщи „Политико“.

Президентът на САЩ заяви, че е против ескалация на конфликта в Рафах и че не може да приеме "още 30 000 мъртви палестинци".

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че възнамерява да продължи операцията в град Рафах на южната граница на ивицата Газа, въпреки позицията на президента на САЩ Джо Байдън, че подобна офанзива би била преминаване на "червена линия", съобщи „Политико“.

Организациите за оказване на помощ предупредиха, че атака срещу Рафах на границата с Египет - към момента вбежище за около половината от 2,3-милионното население на Газа - ще доведе до много жертви сред цивилното население. Според външния министър на Германия Аналена Бербок, това ще бъде "хуманитарна катастрофа", предаде БГНЕС.

Нетаняху отговори на въпроса дали израелските сили ще навлязат в Рафах:

"Ще отидем там. Няма да ги оставим. Аз също имам червена линия. Знаете ли коя е червената линия? Да не се повтаря 7 октомври. Никога повече."

Премиерът има предвид бруталната терористична атака на "Хамас", при която загинаха над 1160 души в Израел - именно тя стана причина за войната.

Без да назовава имена Нетаняху заяви, че е имал мълчаливата подкрепа на няколко арабски лидери за продължаване на атаката срещу "Хамас".

"Те разбират това и дори тихо се съгласяват с него. Те разбират, че "Хамас" е част от иранската терористична ос." - каза той.

Международният натиск върху Израел за постигане на споразумение за прекратяване на огъня се засилва.

Точните данни за броя на палестинските жертви са спорни, тъй като здравното министерство в Газа е контролирано от движението "Хамас", което системно си служи с дезинформация - то твърди, че смъртните случаи в Газа надхвърлят 30 000. Организации на ООН (оказа се, че в тях също е проникнало влиянието на "Хамас" - б.р.) заявиха, че са регистрирани първите смъртни случаи от глад - това накара ЕС да отвори морски коридор за доставка на помощи от Кипър.

Израелските власти бяха критикувани, че блокират доставката на хуманитарна помощ по суша, но Нетаняху заяви, че морският конвой е негова идея.

Той също така прогнозира, че боевете може да приключат само след месец.

"Унищожили сме три четвърти от бойните терористични батальони на "Хамас". И сме близо до приключване на последната част във военните действия." - заяви израелският лидер. Бойните действия няма да "отнемат повече от два месеца".

"Може би шест седмици, може би четири", добави той.

Нетаняху също така даде своите собствени оценки за броя на загиналите. По думите му са убити около 13 000 палестински терлористи, докато смъртността сред цивилното население се оценява на 1-1,5 на всеки войник. Това означава, че общият брой на загиналите е над 26 000 души.

Той също така отхвърли идеята за прекратяване на огъня за мюсюлманския свещен месец Рамазан, като заяви, че макар да "би искал да види още едно освобождаване на заложници", не вижда никакъв пробив в преговорите: „Без освобождаване на заложници няма да има пауза в сраженията."

Израелският министър-председател също така удвои отхвърлянето на възможността за създаване на палестинска държава.

"Позициите, които отстоявам, се подкрепят от огромното мнозинство израелци, които след 7 октомври ви казват: "Не искаме да виждаме палестинска държава." - посочи той.

Нетаняху също така коментира критиките на Байдън, който заяви, че израелският лидер "повече вреди на Израел, отколкото му помага".

Нетаняху посочи, че макар да не знае "какво точно е имал предвид президентът", ако Байдън е казал, че той противоречи на желанията или интересите на Израел, то той "греши и по двете точки".

"Израелският народ също подкрепя моята позиция, която гласи, че трябва категорично да отхвърлим опита да ни бъде натикана в гърлото палестинска държава. Това е нещо, с което те са съгласни." - отбеляза Нетаняху.

"Причината да нямаме мир не е, че палестинците нямат държава. Тя е, защото евреите имат държава. И всъщност палестинците не са се наканили да признаят и приемат еврейската държава." - каза още той.

Все пак израелският лидер беше внимателен в критиките си към американския си колега и още по-предпазлив по темата дали би предпочел кандидата на републиканците Доналд Тръмп: "Последното нещо, което искам да направя, е да изляза на американската политическа арена."

За Байдън става все по-важно да не отчуждава лявото крило на Демократическата партия в навечерието на изборите в САЩ през ноември. В същото време социологическите проучвания показват, че Израел продължава да се радва на широка подкрепа сред американските избиратели.

По въпроса дали Израел ще трябва да разшири кампанията си за борба с "Хизбула" в Южен Ливан, Нетаняху остави открита перспективата за военна операция, за да улесни завръщането на хората, които са напуснали домовете си в Северен Израел поради страх от трансгранични нападения от страна на шиитската военна групировка.

"Те са напуснали домовете си поради страх, че "Хизбула" ще извърши кланета по северната граница с Ливан, каквито "Хамас" извърши по границата с Газа. Затова ще направим всичко възможно, за да възстановим сигурността за тях и да ги върнем у дома. Ако трябва да го направим с военни средства, ще го направим. Ако има дипломатически начин да го постигнем, добре. Но в крайна сметка ще го направим." - посочи той. /БГНЕС