Неусетно София "поумня" - през телефона може да запазите час за сватба или да си извикате автобус на спирка

С един клик от телефона може да си запазите час за сватба, да си платите данъците, извадите винетка за паркиране, да проверите закъснява ли градския транспорт или да си извикате автобуса на спирката. И това не се случва във Виена или Лондон, а в София.

Някак си неусетно българската столица “поумня” къде заради усилията на общината, къде с много помощ от мераклии.

Най-новата услуга в телефона на софиянци е от приложението Google maps, където всеки може да провери не само как да стигне най-бързо от “Младост” до “Люлин”, а и дали закъснява метрото или автобусът. Като все още е възможно да има известни разминавания докато се напаснат системите на “Гугъл” и Центъра за градска мобилност. С приложението може да разберете и колко е пълен трамваят.

С апликацията Businn пък може да си поръчате и довеждащ транспорт по пет линии - до “Горна баня”, “Овча купел”, “Манастирски ливади”, “Модерно предградие”, “Витоша”. За да си извикатe бусче, ще трябва да първо си създадете и свой профил и да въведете валиден електронен адрес, който е нужен, за да се получи потвърждение. Така ще може да организирате своето пътуване чрез задаване на начална точка, дата и час, да посочите дали ще ви е нужна рампа и да изберете финална дестинация. Приложението ще генерира наличието на подходящ транспорт и възможността за извършването му.

Най-популярното софийско приложение е SofiaTraffic, от което човек може да получи информация за разписанията на градския транспорт и да види кога ще дойде тролеят и колко време ще се вози. С тази апликация пътниците могат да проверят през мобилните си устройства как да стигнат от точка до точка в рамките на София. Освен това могат да намерят и информация за разписанието на влаковете, така че да осъществят връзка със системата на държавните железници.