New York Times: Заплахата от "Ислямска държава" за САЩ бледнее пред тази на Турция и Русия

Турция и Русия представляват по-голяма опасност за американските войски в Сирия от „Ислямска държава”, пише вестник New York Times.

Според служители от Министерството на отбраната на САЩ, бързо променящата се стратегия на администрацията на президента на страната Доналд Тръмп в Северна Сирия принуждава военните ръководители там да предприемат спешни мерки за защита на войските си от очакваното засилване на военните части на Турция и Русия. Освен тях, присъствието си в региона увеличава и Иран, сирийското правителство, както и на контролираните от тях сили. Сега американските военни ръководители смятат, че тези въоръжени групи представляват по-голяма опасност за силите на САЩ от терористичната групировка „Ислямска държава“, срещу които са изпратени да се борят.

Командирите поискаха насоки как американските сили трябва да реагират на атаки от различни милиции, включително подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили, които в миналото се опитваха да завземат територия, държана от американските сили. Но според два източника от военното ведомство не са получени ясни заповеди от Пентагона.

В момента командването на САЩ предприема стъпки, за да избегне доближаване и сблъсъци с други войски в долината на река Ефрат, където са базирани повечето американски войски. За тази цел тя разчита до голяма степен на интуицията на младите командири в региона и в рискови ситуации прибягва до такива мерки като предупредителни телефонни обаждания към служители от Русия и Турция и въздушно наблюдение (което е трудно да се извърши при лошо време).

„Тези войски се намират в опасност, ако не знаят какво трябва да постигнат, без политическата подкрепа на своята държава ако, или по-скоро когато, някой от противниците на САЩ реши да ги нападне“, твърди Дженифър Кафарела, директор на вашингтонския институт за изследване на последиците от войната.

„Тези момчета се озоваха на едно от най-опасните места на планетата, където обстановката е много сложна и се развива стремително“, допълва тя.

Тези страхове възникнаха, когато президентът Тръмп нареди хиляди американски войски да бъдат изтеглени от страната, на фона на нахлуването на Турция в Северна Сирия през октомври. Малко по-късно обаче Тръмп одобри плана на Пентагона да остави около 500 военнослужещи на няколко ключови места около град Дейр ез-Зор, за да идентифицират и унищожат остатъците от силите на „Ислямска държава“.

Според военни служители, въпреки че Тръмп каза, че американските войски присъстват там, "за да защитят нефтените находища", реалността е, че американците продължават да изпълняват предишната си мисия – да преследват и унищожават останалите въоръжени сили на „Ислямска държава“. Силите на САЩ продължават да работят със съюзническите, ръководени от кюрдите „Сирийски демократични сили“ (СДС).

Когато на американските войски беше наредено да се оттеглят от региона в началото на октомври, сред тях беше разпространен военен документ, който ги предупреждаваше за предстоящи трудности.

"Сложността" на ситуацията, в която се намират американските войски в Северна Сирия, "само се увеличава през последните седмици, тъй като многобройни противникови групи и участници постепенно увеличават силата си в околните райони", се казва в документа, копие от което е предоставено на разположение на вестника. Предупреждението беше един от многото документи - оперативни доклади, карти и комюникета, в които се споменаваше движението на руските въоръжени сили към сирийския град Манбидж и началото на турска военна операция по сирийско-турската граница.

Преди войските, подкрепяни от Турция, да влязат на територията в Северна Сирия, която по-рано беше контролирана от американските сили, войниците на САЩ и Русия бяха отговорни за координирането на военните операции в тази част на страната и правеха това в продължение на три години. Войските на двете страни използваха „горещата линия“, създадена за предотвратяване и разрешаване на конфликтни ситуации, и ангажираха отделна група за планиране, използвайки карта, разбита на сектори, обозначени с букви и цифри, известни като „клавиатура“ за справка. Това им помагаше да разпознават „горещите точки“ от региона.

Но нахлуването на хиляди подкрепяни от Турция въоръжени групи бързо наруши тази установена система, за което свидетелства случайният турски обстрел над територия, близо до американски контролен пункт до турско-сирийската граница в началото на октомври. В един от военните документи, с които разполага изданието, американските служители след този обстрел написаха, че „не могат да изключат“ факта, че турската армия „отново ще направи грешка и няма да вземе предвид местоположението на нашите войски“.

Според източници от Министерството на отбраната, турската армия често не може да контролира бунтовническите милиции, които се бият за нея в Сирия. От друга страна руските военни са много по-надеждни при навигиране в зоната на военните действия в такива трудни условия.

Подчертавайки, че ситуацията в зоната на войната в Северна Сирия непрекъснато се променя, наскоро в интервю генерал Кенет Маккензи, ръководител на централното командване на САЩ, заяви, че защитата на нефтените находища в крайна сметка може да доведе до по-сериозна заплаха. Такава заплаха може да представлява сирийската правителствена армия в района западно от Ефрат.

"Очаквам, че в един момент режимът ще влезе в тази територия", каза генерал Макензи.

Но засега, според генерала, американските войски, останали в Северна Сирия, работещи с няколко хиляди съюзници от СДС, ще могат да проведат „ефективни“ операции за борба с тероризма срещу „Ислямска държава“ в тази част на страната. По-рано силите възобновиха операции срещу тази терористична организация, след като групировки на „Ислямска държава“ отново започнаха да създават хаос в резултат на турската инвазия и изтеглянето на американските войски.

„Имаме достатъчно възможности да работим съвместно с нашите партньори от СДС, за да осъществим много ефективна програма за борба с „Ислямска държава“, заяви генерал Макензи.

Той отбеляза, че САЩ имат мощен потенциал за провеждане на разузнавателни операции и имат бойни самолети за защита на американските войски, както и изпълнение на офанзивни цели, ако това е нужно.

"Имаме всичко необходимо", каза генерал Макензи в интервюто си.

източник: Фокус