New York Times: Украинците умишлено наводняваха села, за да спрат инвазията на агресора

Въпреки огромните щети по транспортната инфраструктура на Украйна, те смята, че тази тактика си е заслужавала

Украинските сили взривиха мостове, за да отблъснат настъплението на руските сили в началото на инвазията, пише изданието New York Times.

В Демидев, село северно от столицата Киев, населението се бореше да се справи с последиците от тежки наводнения, които при нормални обстоятелства биха били още едно нещастие за хора, атакувани от Русия.

New York Times съобщи, че украинците умишлено са наводнили селото, за да постигнат тактическа победа и да отблъснат нахлуващите руски сили.

Демидев беше наводнен, когато войските отвориха близкия язовир и изтласкаха вода в провинцията. На други места в Украйна военните взривиха мостове, бомбардираха пътища и разрушиха железопътни линии и летища.

Целта на тези операции беше да се забави настъплението на Русия, да се привлече вражеските сили в капани и да се накарат танкове в терен, по-неблагоприятен за настъпление.

В съчетание с обширните полета и блата около село Демидев, операцията създава блато, което осуетява руската танкова атака срещу Киев и предоставя на украинската армия ценно време за подготовка на отбраната си.

„Всички разбират и никой не съжалява за това“, каза Антонина Костученко, пенсионерка от село Демидев, чийто хол сега е гнило място.

„Ние спасихме Киев“, каза тя с гордост.

Министърът на инфраструктурата на страната Александър Кобраков каза, че над 300 моста са били разрушени в Украйна.

"Заслужава си"

Когато руснаците се опитаха да превземат голямо летище извън Киев в първия ден на инвазията, украинските сили бомбардираха пистата, оставяйки руснаците разбити и неспособни да приемат самолети от руските специални части.

Военни експерти казаха, че политиката на изгорената земя е изиграла важна роля за успеха на Украйна в отблъскването на руските сили на север и предотвратяването им да завземат столицата Киев.

"Очевидно украинците са много креативни в опитите си да затруднят живота на руснаците", каза Роб Лий, старши сътрудник в Института за външна политика. "Има смисъл да се забавя всяка бърза атака."

Тази стратегия струва висока цена за гражданската инфраструктура на страната, особено след като руската армия също взривява мостове

Тя е насочена към железопътни гари, летища, складове за гориво и други жизненоважни обществени съоръжения, като добавят към щетите, нанесени на Украйна и надуват разходите за следвоенното възстановяване на страната.

Украинското правителство заяви, че общите щети по транспортната инфраструктура след два месеца на войната са около 85 милиарда долара.

Независимо коя страна всъщност е унищожила даден обект, Кобраков обвини Русия.

„Нямаше да взривим мостовете си, ако войната не беше започнала. Причината е същата: агресията на Руската федерация.

Наводненията, които блокираха северния край на Киев на западния бряг на река Днепър, изиграха основна роля в сраженията през март, тъй като украинските сили отблъснаха руските опити да обградят Киев и в крайна сметка изтласкаха руснаците назад.

Водата създава ефективна бариера пред руските танкове и насочва настъпателните сили към засади и тесни квартали в поредица от отдалечени градове като Хостомил, Буча и Ирпън.

Руските сили се опитаха да пресекат река Днепър шест пъти безуспешно, използвайки понтонен мост и преминавайки през блатиста местност под украински артилерийски огън.

В Демидев охранителят Роман Биховченко, на 60 години, сушеше мокри обувки на маса в двора си.

Когато влезе в кухнята си, водата се издигна през пукнатините. Въпреки това той каза за тези щети: „Струваше си“.