Newsweek: Путин се е готвел за война с Япония, но нападна Украйна

Пропагандата на Кремъл дори е започнала да насажда омраза към японците

Владимир Путин

Владимир Путин

Според публикация на Newsweek, воденето на пълномащабна война от Русия е било неизбежно заради маниакалното желание на руския диктатор Владимир Путин. Потенциална жертва на руската агресия е била Япония, но Путин е решил да нападне Украйна.

Newsweek разполага с писмо, написано на 17 март от служител на руската Федерална служба за сигурност и адресирано до руския правозащитник и журналист Владимир Осечкин.

Агентът на ФСБ, с псевдоним "Вятър на промените", пише: "Вероятността за това страните (Русия и Япония) да влязат във фаза на остро противопоставяне и дори война, беше висока. Защо за войната в крайна сметка  беше избрана Украйна – сценарият не се промени особено..."

Изданието посочва, че преди началото на конфликта с Япония е трябвало да бъдат пуснати в действие пропагандистите на Кремъл. Предвиждало се е те да разпалят сред руснаците омраза към японците, създавайки им образ на "нацисти" и "фашисти". Тази тактика всъщност беше използвана срещу украинците.

Русия дори е започнала да подготвя обществото за война с Япония. През август 2021 г. ФСБ е разсекретило информация, че по време на Втората световна война японските спецслужби щели да измъчват граждани на СССР. Първоначално тази информация се е прокрадвала почти незабелязано в информационното пространство, но за броени дни пропагандата започнала усилено да я тиражира.

Москва обаче внезапно е размислила и се насочила към Украйна – причините за това не са известни.

Агентът на ФСБ посочва точните позиции на руските хеликоптери, които са очаквали сигнал за атаката срещу Япония. По думите му, "войната беше неизбежна за Русия заради маниакалното желание за война от страна на държавното ръководство".

Превод Faktor.bg