Независима журналистка от Томск търси убежище в България

Маргарита Некратова

Маргарита Некратова

Журналистът на независимата руска медия ТВ2 Маргарита Николаевна Некратова търси убежище в България.

Некратова е руски гражданин, жител на град Томск. Работи в Томския държавен университет, но се изявява и като режисьор на видеа, журналист и водещ в частната руска телевизия TВ2 до 2015 г., когато медията е закрита. Въпреки това тя продължава да работи като журналист в екипа на сайта "Телевинарска агенция", който споделя ценностите на ТВ2: свобода, хуманизъм, обективност, етикирани вече в Русия като „враждебни ценности“.
През последните години се занимавам с екоактивизъм. Участва в протестите в подкрепа на Алексей Навални през 2021, като наблюдател от движение "Глас" и следи броенето на гласовете на изборите в Томск.

Войната в Украйна преобръща живота на Маргарита Некратова. Много бързо разбира, че не може да живея в държава, чиито войски преминаха границата на суверенна държава и убиват хора там. Учителската и научната работа губи всякакъв смисъл и значение за нея, както и изявите й на екоактивист. Единственото нещо, което иска тогава и сега, е да се съпротивлявам на режима на Путин.

На 7 март със съпруга си решават да напуснат родината и цялото семейство заминава за Ереван. В Армения с колегите от ТВ2 решават да стартират проекта "Очевидци на 24 февруари", в който да разкажат как войната в Украйна разбива човешки съдби – проект, който е невъзможно да бъде осъществен в Русия, защото има жестока военна цензура. 

Малко по-късно семейството на Маргарита Некратова пристига в България, където търси убежище и възможност този проект да види бял свят.

В трогателен пост в социалните мрежи Маргарита споделя какво я е накарало да предприеме тази решителна стъпка. И силно се надява, че българските институции ще проявят разбиране и ще откликнат на молбата й.