Нидал Алгафари: Нинова ще отврати избирателите си в коалиция с Първанов и Дончева, ще гласуват за Жан Виденов

От „Позитано“ 20 закъсняха с консолидацията на т.нар. левица

Нидал Алгафари

Нидал Алгафари

Татяна Дончева е много прозорлив човек, навреме напусна „Изправи се, мутри, вън“, за да намери по-добър пристан

Жан Виденов ще хвърля ясни мостове към Русия, ще използва образа си на човек, който е излязъл беден от политиката, за да привлече комунистите, казва пред Faktor.bg писателят и политически пиар

Интервю на Васил Стефанов 

- Г-н Алгафари, какъв знак е протегнатата ръка на Корнелия Нинова към Татяна Дончева, Румен Петков и Георги Първанов – консолидиране на левицата или просто събиране на гласове?

- Това е нещо, което трябваше да се направи преди много години и щеше да е правилно. Сега резултатът на АБВ е под 0,5%, а Татяна Дончева успя да влезе в парламента с всичките сили на протестиращите. Тази коалиция ще има по-скоро отрицателен резултат. Голяма част от хората в БСП смятат, че партията на Георги Първанов е навредила много на „столетницата“ и е в основата на разцеплението на левицата. Тези социалисти много трудно могат да преглътнат това. Татяна Дончева, която беше изключително острие срещу БСП, ще „срещне“ много хора, които не биха я приели в редиците си, а камо ли да им води листата. Ако ръката се беше подала и към Жан Виденов, и към Красимир Янков и Ангел Димов, всичко щеше да изглежда по различен начин. Сега ще има едни хора, които ще са отвратени от връщането на АБВ в БСП, и ще отидат да гласуват за Жан Виденов или за Красимир Янков. 

- Преди 5 години Първанов и Нинова влязоха в съюз за около 10 дена за президентския вот. Каква е гаранцията, че новата червена платформа ще оцелее за по-дълго време? 

- Според мен, близките около Корнелия Нинова са си взели поука от миналите времена, но те много трудно ще обяснят как ще се борят с модела на ГЕРБ, след като АБВ бяха част от управлението на Бойко Борисов. Нинова много трудно ще обясни кога партията ѝ се е променила. 

- Забиха ли нож в гърба на Мая Манолова останалите социалисти, тя беше ентусиазирана да управлява, беше подредила дневен ред и готова да кове закони? 

- Не мисля, че е забит нож в гърба на когото и да е. Татяна Дончева е много прозорлив човек и е разбрала, че „Изправи се, мутри, вън“ и емоцията от площадите няма да повтори този резултат, който имаха в 45-ото Народно събрание. „Отровното трио“ успя да осребри по най-добрия начин протестите. Татяна Дончева се спаси и си намери по-добър пристан, където да продължи своята политическа кариера. 

- Корнелия Нинова каза пред симпатизанти във Враца, че трябва да се загърби миналото. Как обаче социалистите в евентуалната коалиция могат въобще да започнат на чисто? 

- С това послание Корнелия Нинова иска да каже, че ще си затвори очите как АБВ беше в модела „ГЕРБ“, както и за всички хули от Татяна Дончева. Със сигурност тя ще опита да забрави и за ударите на Георги Кадиев, които нанесе на „столетницата“. Трудно ще бъде обаче да го направи с останалите социалисти, които си мислят, че по някакъв начин са предадени. Целта е да има по-добри места в листите за хората на Татяна Дончева и на АБВ. Може би ще последва отлив и хората ще си останат в къщите или ще отидат на море  вместо да са пред урните. 

- Какви са шансовете за успешното „реанимиране“ на Жан Виденов в политиката? 

- От малкото неща, които излязоха от Жан Виденов, си мисля, че той ще потърси т.нар. твърди комунисти в социалистическата партия, хората, които имат други спомени. Ще заложи собствения си имидж на човек, който влезе и излезе от властта абсолютно чист, а не забогатял. Жан Виденов ще хвърля ясни мостове към Русия и ще търси русофилския вот. Ако успее да намери достатъчно добри говорители, които да обедини в кратък период от време, би могъл със своите съратници да промени Народното събрание и в него вече да има ясно „ляво“. 

- От къде идват атаките срещу БСП, която очевидно губи от новите планове в лявото пространство? 

- Не искам да влизам в конспиративни атаки. Има една част от хората, които смятат, че са с леви убеждения, че са социалисти и комунисти, а не социалдемократи. Те смятат, че политиката на Корнелия Нинова и на АБВ не е правилната и ще припознаят онези, които им говорят с лозунгите от големите битки между лявото и дясното през 90-те години и преди 10-и ноември. 

- Каква ще е ролята на вътрешната опозиция в левицата, как ще се ориентират? 

-  Това са хора, които изчакват благоприятния вятър. Ако видят че той вее в платната на Жан Виденов, ще отидат на неговия кораб. Ако получат достатъчно добри оферти от БСП, АБВ или „Движение 21“, ще останат в коалицията. Те имат влияние в БСП и биха могли да го осребрят. Тук не става дума само за пари, а за връщане на егото и достойнството им. 

- Отново обаче Сергей Станишев остава изолиран. Ще успее ли новата коалиция да намери общ език с лидера на ПЕС? 

- Тази бездна между партиите в България и Сергей Станишев е голяма все още. За Нинова, Дончева и Румен Петков ще е много по-добре да е в техните редици, тъй като има силно влияние не само в ПЕС, а и в България. 

- ВМРО, НФСБ и „Воля“ обявиха, че ще се явяват на избори в коалиция, но без лидерите си. Печеливша ли е подобна идея? 

- Идеята за обединение е много добра, но е глупаво партиите да се явяват без лидерите си на изборите. Хората все още гласуват за личности. Те ще пуснат бюлетина за Красимир Каракачанов, за Валери Симеонов или за Веселин Марешки. Единици знаят какви са им програмите и каква политика ще водят.