Алгафари: Радев се скри, защото сам надроби попарата, Митрофанова мълчи, за да не изгуби най-близката държава до Русия, ПП реши, че знае всичко

Всички партии и президентът имаха полза да излезе записът на ДБ

Нидал Алгафари

Нидал Алгафари

Политическият пиар и писател Нидал Алгафари коментира пред Faktor.bg турболентната ситуация, в която страната ни попадна за пореден път рамките на година. Той обясни защо Румен Радев и Елеонора Митрофанова се скриха, след като само преди няколко седмици, преди оставката на кабинета, бяха първи съветници във вътрешната политика на страната. Според Алгафари един от големите минуси на управляващите и на опозицията е, че не се вслушват в пиарите си и в даден момент си мислят, че знаят всичко, въпреки недоразуменията, които понякога им струват скъпо:

Радев се скри, защото сам надроби ситуацията, в която се намираме

Румен Радев осъзна най-накрая, че всичките тегоби, които се стекоха върху българския народ, са „благодарение“ на неговата намеса по един или друг начин. Той беше човекът, който излезе с юмрука, за да сваля законно избрано правителство, каза „мутри вън“ и опита уж да обедини протестиращите, а ги разедини до такава степен, че да не могат да се гледат един друг. Румен Радев инсталира във властта хора, които нарушиха конституцията, за да направи така, че на власт да дойдат „политици“  без никакъв опит. За да станеш министър-председател трябва да минеш през някаква йерархия на обществения и политическия живот. Всички говорят, че Бойко Борисов бил пожарникар. Той обаче е минал през йерархията на МВР като главен секретар, беше и кмет на София. В момента виждаме едни момчета и момичета, които със сигурност много знаят, но нямат опит. Оказа се голяма грешка да бъдат инсталирани във властта. Сега Румен Радев осъзнава, че заради опитите му да изпъкне, е допуснал грешки, заради които държавата е в това положение. Беше логично той да потърси какъвто и да е вариант, за да се скрие. Самият президент не иска да вземе вече властта в ситуация, която сам си надроби. Румен Радев иска да остане в историята с нещо читаво в двата си мандата, тъй като в противен случай ще бъде „записан“ като президента, който разедини нацията.

Митрофанова може само да седи и да мълчи, за да не изгуби най-близката държава до Русия

При Елеонора Митрофанова нещата стигнаха до един предел. Русия искаше да натиска. Правилно или не правилно беше изгонена част от руското разузнаване с всичките семейства. Тя осъзна, че е тръгнала по много труден път, по който ще изгуби най-близката държава в ЕС до Москва. Хората започнаха да осъзнават, че се освобождават. Оттук нататък Елеонора Митрофанова може само да седи и да си мълчи и да си пази подмолно останалите 40-50 души в разузнаването. Не съм запознат с броя на българското представителство в Русия, но трябва да изпратим още 20-30 души, за да говорим за реципрочност. Не може една държава, с която нямаме нито културни, нито спортни или икономически отношения, да има такъв огромен екип от хора. Казват, че имали готвачи и шофьори. В България имаме кулинари, които могат да научат руснаците, които не се славят с кой знае каква кухня. Можем да им осигурим и шофьори, и учители по руски език, които го владеят много по-добре от голяма част от руснаците. Това са глупости. Става въпрос за хора, които искаха по един или друг начин да изсмукват информация от България. Казваше се „хайде, на екс“, по водка и по едно малко подаръче, за да се събират данни. В един момент ЕС и САЩ се осъзнаха, че руснаците са малко в повече в страната ни.

Всички партии и президентът имаха файда да излезе записът на ДБ

Колкото и да са „диверсионни“ хората около Бойко Борисов, никога няма да си позволят да изтъпанчят простотиите, които се изговориха по време на събранието на ДБ. Думите, които бяха казани, са изцяло заслуга на „Да, България“. Да изключим камерите – Христо Иванов искаше да каже, че Слави Трифонов е мафиот и че Корнелия Нинова за нищо не става. Всичко се говори пред неговата парламентарна група, докато малко преди това е преговарял с другите формации за светло бъдеще. Това показва лицемерие. Разбира се, че няма как да стане симпатизантите на ДБ да се обединят с БСП. И тук не е виновен Бойко, а самите те, защото глупостта не ходи по жабите, а по хората. Простотията и глупостта не са само заслуга на Бойко Борисов. От ДБ се самоизложиха. На всички беше ясно, че нещата отиват към избори. Защо Борисов да е завъртял копчето? От ПП правят всичко възможно, за да се отиде на предсрочен вот. Слави Трифонов също има файда подобен запис да излезе, за да се разбере колко са лицемерни останалите. Да приемем, че и той не е направил записа. Да отидем към ДПС. За тях също има смисъл да се представи за пореден път, че в коалицията участват лаладжии. Всички, включително и от ДБ имаха нужда от записа, за да покажат, че не са подвили опашка пред БСП. Включително записът може да е направен и от Румен Радев. Подобни разговори са водени и в БСП срещу Бойко Борисов. Такива разговори се правят, защото нямаме политически елит, който да е обучаван и шлифован. За наше съжаление, нямаме лордовете от Великобритания или политиците от САЩ, които са тръгнали от най-ниските нива. При нас се събират от кол и въже. И магаре да сложиш, пак ще го изберат.

От ПП помислиха, че знаят всичко и отсвириха пиарите

Пиарът е този, който трябва да направи мост между политиците, хората и определени компании. Ако някой има добри идеи, той трябва да ги облече в една хубава опаковка, за да ги предложи на пазара. В дадени ситуации на пиарите им се налага да измислят съдържанието, защото тези, за които работят, го нямат. Тогава става голям проблем. В един момент обаче политиците, за които отговаряш, спират да слушат, защото си казват, че знаят всичко. Те са видели как работи Диана Дамянова в „Продължаваме промяната“ и за тях вече не е толкова проблемно. В същото време голяма част от медиите започва да се натиска за контакти със съответните лидери, които бръщолевят каквото си искат. Не дават възможност на пиарите да изследват какъв ще бъде ефектът върху хората, защото понякога може и да сбъркаш. Така че не можем да търсим вина в пиарите. Търсят ги кризисно, когато закъсат или наближат избори.

Нинова отдавна е в предизборна кампания

Корнелия Нинова не е глупава жена. Тя е пресметлива, макар че понякога не ѝ се получават на 100% нещата. Нинова е убедена отдавна, че се отива към избори, след като в подобна коалиция си говорят по файтонджийски начин. Тя започна предизборната си кампания още преди да падне правителството на Кирил Петков. Обръща се към своя електорат – с вдигане на пенсии, социална политика, говори за майките с децата и за социално слабите. Корнелия Нинова преглътна собственото си его и остави Георги Свиленски да получи мандата от президента. Всичко това обаче е част от предизборната ѝ кампания. Бойко Борисов започна с кампанията много по-рано, като обикаля цялата страна. По същия начин Кирил Петков и Асен Василев са в кампания малко преди да падне правителството, защото виждаха накъде отиват нещата. Те предложиха план, но не го направиха, когато имаха мнозинство. Всички са в кампания и се опитват през държавните възможности да се възползват максимално.

Костадинов опитва да не допусне Стефан Янев, за да бъде единственият играч на страната на Русия

Не вярвам на социологическите проучвания, защото са много моментни. След 2 часа резултатите могат да бъдат много различни. Това, което прави Костадин Костадинов с „Възраждане“, си е негова ниша. Той успя да изрита от терена „Атака“, НФСБ и ВМРО. Включително се опитва да не допусне Стефан Янев да не отнеме нещо от гласовете му, за да бъде единственият, който е застанал на страната на Русия. Костадин Костадинов се опитва едновременно хората, които са активни в политическия живот заедно с онези, които са срещу еврото, ЕС и НАТО. Той върви много правилно по своята си ниша и смятам, че ще направи резултат, който ще изненада всички.  

При ДПС изненади няма да има

ДПС има своите константни величини, от които трудно може да бъде мръдната. Там има силна организация, но няма доведе отново до голям брой гласове. Много трудно ще бъдат убедени гласоподавателите в Турия. От ДПС ще си постигнат своя, горе-долу, приличен резултат, но изненади няма да се стигне.


В ГЕРБ пробват да наложат млади хора, но направиха грешка с връщането на мандата

ГЕРБ има нещо по-различно от другите. Опитва се, макар и бавно, да вкара млади хора в политиката. През последните няколко месеца обаче партията направи няколко неправилни хода. ГЕРБ не трябваше да връща мандата по този начин. Беше ясно, че парламентарната група не може да събере нужния брой гласове за съставяне на правителство. Трябваше обаче да извадят предложение за кабинет, в което да има 3-4 имена от академичната общност, за които всички да кажем „Уау“. Преди обаче да предложат този вариант, Бойко Борисов можеше да говори с всички – с БСП, със Слави, с ДПС, с „Възраждане“ и с ДБ. Така можеше да покаже, че е обединител и да опита да преглътне собственото си его и обидата от ареста. Дори и да не беше съставил правителство с министри от останалите партии, щеше да покаже, че е политик с друг облик, който обединява, а не разединява. Кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за президент беше поредната грешка. Тя беше извадена изключително късно и нямаше време да се оправят много неща около начина, по който изглеждаше, поведението му и речите. Грешката е, че в последния момент решаваш „да извадиш някого“. Избираш човек година преди това и му правиш прилична кампания. Със сигурност Бойко Борисов слуша пиарите си и те му дават доста ценни съвети понякога, но допускат и грешки, когато решат, че са повече от това, което са.