Нидерландия ще разположи система за ПВО "Пейтриът" в Литва

Марк Рюте

Марк Рюте

Нидерландският министър-председател Марк Рюте заяви, че Нидерландия временно ще разположи ракетни системи "Пейтриът" в Литва, тъй като балтийските страни се стремят към съюзници от НАТО, които да осигурят ротационен капацитет за противовъздушна отбрана в региона.

"В момента нидерландските въоръжени сили извършват подготовка за провеждане на учение на подразделение за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в Литва това лято", заяви Рюте пред репортери във Вилнюс заедно с литовския президент Гитанас Науседа.

"Границите на Литва са граници на ЕС и НАТО и това ги прави и наши граници... и ние ще ги защитаваме", каза Рюте.

Науседа заяви, че приветства решението и добави:

"Това е важна стъпка в прилагането на ротационния модел на противовъздушна отбрана в региона на Балтийско море".

Министерството на отбраната на Литва заяви по-рано, че разполагането ще продължи няколко седмици.

Миналата година съюзниците от НАТО се споразумяха за план за краткосрочно ротиране на наземни системи за противовъздушна отбрана на източния фланг като част от усилията за възпиране на Русия.

Литва се надява, че нидерландското разгръщане ще накара и други членове на НАТО да направят същото, оставяйки малки или никакви пропуски, когато в Балтика няма да има значителни способности за противовъздушна отбрана.

"Всички ние трябва да помним, че регионът на Балтийско море и целият източен фланг на НАТО са предната линия на отбраната на Алианса", заяви Науседа.

Литовският президент също така кимна с глава на кандидатурата на Рюте за поста генерален секретар на НАТО, като заяви, че той разбира региона.

Общо 250 нидерландски военнослужещи вече са част от ръководената от Германия бойна група на НАТО, базирана в Литва.

Изтребители на страната участват и в мисията на алианса за охрана на въздушното пространство в Балтийско море. /БГНЕС