Нидерландското военно разузнаване: Технологичният сектор неволно помага на Москва

Руските служби са създали десетки фиктивни компании

Нидерландската служба за военно разузнаване е предупредила компаниите в страната, че Москва се опитва да получи високотехнологични активи за войната си в Украйна чрез подставени лица, съобщават местни медии.

Ян Свиленс, ръководител на Службата за военно разузнаване на Нидерландия (MIVD), заяви, че руските тайни служби са създали десетки фиктивни компании в Нидерландия, за да избегнат западните санкции.

Тези компании купуват технологии в Нидерландия и след това ги внасят в Русия за военни цели, заяви той пред вестник Financieele Dagblad (FD).

Коментарите му бяха потвърдени от нидерландското министерство на отбраната съгласно информация на нидерландската информационна агенция ANP и обществената телевизия NOS.

Такива практики съществуват още от руското анексиране на Крим през 2014 г., "но с войната в Украйна те се увеличават значително", заяви Свиленс пред FD.

Нидерландия е дом на водещи компании в разработката и производството на полупроводници и микрочипове, като NXP и ASML.

Говорител на министерството на отбраната, цитиран от ANP, заяви, че по-строгите санкции, въведени от западните държави срещу Русия, заради нахлуването ѝ в Украйна, са променили нещата за руските разузнавателни служби.

"Колкото по-строги са санкциите, толкова по-трудно става за руското разузнаване и толкова по-изобретателно трябва да действа то, за да ги заобиколи", каза говорителят.

Поради това за предприемачите е "трудно" да осъзнаят, че правят непряк бизнес с Русия, добави той. МВнР призова компаниите да провеждат по-задълбочени проучвания на своите клиенти и да се информират за действителните крайни потребители на техните продукти, съобщи телевизия NOS. /БГНЕС, АФП