Николай Денков: Радев премина границите, време е да заровим томахавките и да работим

Първа задача за новия кабинет е бюджетът

Николай Денков

Николай Денков

Президентът Румен Радев премина границите на институционалното уважение. Това заяви премиерът Николай Денков пред БНТ, като напомни, че работата на президента е да направи необходимото за реализиране на мандата, а на Народното събрание – да гласува правителството. 

"Тук той премина границите. Част от изказванията, които той направи от Турция, част от изказванията днес, също са извън границите на институционалното уважение. (...) Моят призив към президента лично, и към институцията, е да заровим томахавките, да забравим тези думи, които бяха казани, и да започнем да работим заедно." - посочи той.

Всяка  институция трябва да уважава другите, напомни Денков.

Премиерът определи като саботаж освобождаването на всички заместник-министри от служебното правителство: 

"Не съм чувал за друг такъв случай, че всички заместник-министри, с едно изключение, са били освободени. Това създава проблем, защото когато влезе един министър, работата не спира, има много преписки, има работа в дирекциите и това минава през заместниците, преди да стигне до министъра." 

„Чух отчета на служебното правителство – сигурен съм, че има много постижения, но не казаха нито един проблем“, посочи той,  като отбеляза, че ще има нужда от още една среща с Гълъб Донев, за да  разговарят какви проблемите - такива неизбежно  има във всяко управление. 

По думите на Денков, най-неотложната задача пред новото управление е изготвянето и приемането на бюджет:

"Ще изтеглим сега внесения бюджет, тъй като дефицитът е твърде голям, в кратки срокове ще подготвим нов вариант на бюджета и ще бъде внесен в НС, а да бъде приет преди лятната ваканция, ако изобщо има такава."

Той се ангажира България да изпълнява решението на парламента за изпращане на военна помощ за Украйна. Новият министър на отбраната Тодов Тагарев ще има за задача да установи доколко то е изпалнявно до момента и дали не е саботирано.  

"Информацията беше доста противоречива до момента, затова е работа на военния министър да разбере какво се е случвало до момента. Пускат се слухове по най-различни теми, един от тях е за изпращане на войници, в това няма нищо вярно."

Другата неотложна задача е да бъдат съставени екипите в министерските съвети, тъй като днешното освобождаване на заместник-министрите от служебния кабинет ще попречи на работата на редовния. 

Николай Денков коментира и въпроса за шефовете на службите. 

"Въпросът беше достатъчно ясно обсъден през последните дни - те трябва да служат на България и това не означава, че трябва да има чистка, а трябва да се погледне кой как си върши работата и тези решения ще бъдат в рамките на Народното събрание", отбеляза той. 

"Има проблеми със службите, една от тях беше казана на изслушването в НС - информацията, че няма да има война, представена няколко дни преди тя да започне, означава, че или те не са получили информация от партньорските служби, защото не са им имали доверие или те не са представили наличната информация пред народните представители." - поясни премиерът.

Той добави, че директорът на ДАНС си е позволил политически квалификации, които излизат извън неговата професионална дейност.

Денков коментира и нападките от опозиционните партии в парламента днес: 

"Нямаше изненади, за мен и за моите колеги беше ясно че от една страна някои партии си правят предизборна кампания, докато за други това вероятно е начин да бъдат забелязани. Ние, които съставяме това правителство, се опитваме да зададем работен тон, защото има страшно много работа за в бъдеще."

По повод поисканите имунитети на Кирил Петков и Бойко Борисов премиерът посочи, че години наред срещу тях не са водени разследвания или повдигани обвинения.

"Да се извадят в този момент очевидно е политически акт в опит да се блокира съставянето на редовно правителство", подчерта премиерът.

Според него съдебната реформа и процедурата за отстраняване на Иван Гешев играят роля в този процес.