Николай Денков: Служебният кабинет е демоверсия на балканската диктатура, връщат ни към времената на калинките

Николай Денков

Николай Денков

Бившият премиер Николай Денков и министърът на икономиката в неговото правителство Богдан Богданов публикуваха на личните си страници във фейсбук гневни коментари посветени на скандални решения на служебното правителство. Те са провокирани от анулирането на назначенията на 13 търговски аташета в чужбина, избрани по прозрачна процедура и с конкурс.

 Ето коментара на Николай Денков:

„Подготвям парламентарен въпрос към служебния министър на икономиката - защо анулира назначенията на 13 търговски аташета в чужбина. Това са непартийни експерти, които трябва да развиват търговските ни отношения с други държави и да подпомагат българските производители да изнасят продукция – ключови дейности за успеха на много бизнеси. Трябва и да привличат инвеститори. Кой ще изпълнява тези важни, но трудни задачи? 
Партийни и роднински калинки не могат да се справят с тях!
Затова организирахме публичен конкурс, в който всеки кандидат трябваше да представи проект за дейността си с оценка от професори от БАН, да издържи изпит по два чужди езика, тестове за компютърна грамотност и интервю с преподаватели, посланици и представители на бизнеса. Така трябва да се провеждат конкурси за държавни служители на високи постове! 
Явно служебните министри изпълняват плана на Пеевски и ГЕРБ да заличат всичко, свършено от нас. И ни връщат към времената на калинките, постната пица и бухалките. Служебният кабинет е демоверсия на балканската диктатура, която ни подготвят Борисов и Пеевски, ако спечелят мнозинство. 
Но на 9 юни можем да съберем друго мнозинство - за нормална европейска България!“


Николай Денков: Служебният кабинет е демоверсия на балканската диктатура, връщат ни към времената на калинките Богдан Богданов прогнозира, че ерозията в институциите ще продължи. Ето позицията му:

„Ето един пример как ерозията на доверието в институциите ще продължи да се задълбочава, а #статуквото да ликува.
В началото на месец май внезапно са отменени назначените след конкурс икономически дипломати, които трябваше от юни да бъдат командировани и да изпълняват своите задължения – (Статия с повече детайли в коментар).
Въпреки че, 
- За пръв път с моя екип в министерството създадохме условия за провеждането на прозрачни процедури на конкурентен принцип. 
- Обявявихме конкурси пред цялата общественост, за да могат да кандидатстват всички подготвени хора с експертиза. 
- Бяхме първата държавна институция, която стана част от инициативата Bulgaria Wants You и бяхме във Виена, Варна, Берлин и др., за да убедим наши сънародници, че имаме нужда от тях.
- Получихме над 200 кандидатури – 15% от наши сънародници живеещи извън #България.
- За първи път осигурихме участие в комисия по подбор на представители на Министерството на външните работи, национално представените работодателски организации, експерти от научните среди, образователните институции и неправителствените организации.
- Избраните кандидати минаха през четири етапа за 4 месеца като някои от тях прелетяха океана, за да бъдат лично на своите интервюта, каквито бяха условията.
- Подписахме споразумение за тяхното обучение с Български дипломатически институт/Bulgarian Diplomatic Institute. 
- Избраните и назначени експерти имах възможността да срещна и поздравя за търпението и положените усилия чак след като бях разписал заповедите за назначаване и техните договори, за да бъда абсолютно безпристрастен и да се доверя на 10-те членове на комисията по подбор. 

Но, 
- Конкурсите са прекратени, въпреки подписаните вече договори за назначаване и факта, че някои от експертите са били напуснали своите работодатели.
- Кандидатите са получили телефонно обаждане, без аргументи или пояснения.
- Очакванията са, че ще се обявят нови конкурси, но само за „вътрешен подбор“ – без възможност за експерти извън структурата на МИИ да участват.

Явно, методите на поголовни уволнения от служебни министри в Министерство на икономиката и индустрията ще продължават и сега. 
За сравнение, за да добиете представа за подхода:
Кабинет Г. Донев – Освободени от МИИ - 246
Кабинет Денков – Освободен от МИИ – 1
Кабинет Главчев –    
Междувременно, настоящият служебен министър е обявил процедура за кардинални промени в устройствения правилник на министерството. Защо един служебен министър без управленска програма и хоризонт прави такива промени . Ще следим!!!

Носят се слухове за сменени дългогодишни експерти и то в ключови дирекции като експортен контрол на военна продукция.
В понеделник ще изпратя писмо до Министър-председателя с искане за проверка на прекратената процедура.
Смятам, че поне това дължим на кандидатите, защото иначе няма как да убедим можещите хора, че имат място в държавните институции. 
П.С.: споделям видеото, което направихме с Bulgaria Wants You, за да запазим позитивното настроение!“