Николай Минчев: Неявяването на прокурор Кирилова в парламента е саботаж

Никола Минчев

Никола Минчев

Никола Минчев, председател на временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, определи като саботаж неявяването за изслушване на ръководителя на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова.

Той коментира темата пред медиите след края на заседанието. И допълни, че ще подновят поканата, тъй като тя е задължена да дойде пред парламентарната комисия, посочи Минчев.

Депутатът добави, че отказът да се яви пред комисията е изпратен от прокурор Кирилова половин час преди началото на заседанието, а е поканена още в понеделник да дойде, което е прецедент.

Никола Минчев посочи, че ще бъдат изпратени покани за изслушване към и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, както и към двамата бивши главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров.

Председателят на комисията също така каза, че не е съгласен с обвиненията, че комисията се използва за политически цели.

По време на обсъждане на въпроса за неявяването на прокурор Кирилова, Мирослав Иванов от ПП-ДБ предложи комисията да покани и други представители на прокуратурата, за да се види "дали това ще е тенденциозно поведение" от страна на прокуратурата. Народните представители Бойко Рашков и Настимир Ананиев отбелязаха, че са щели да зададат на Илиана Кирилова въпроси по отношение на съмнения за нейни контакти с Петьо Петров - Еврото, както и за разпределението на дела в Софийска градска прокуратура и назначенията на прокурори.

БТА припомня, че в писмо до Никола Минчев, ръководителят на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова посочва, че "съгласно конституционно регламентираното разделение на властите, изричното решение на Конституционния съд от 2017 г., както и законовите разпоредби", намирам явяването ѝ пред комисията за "неподходящо".