Александър Николоски: Няма българи в Алабания

"Когато Македония не върви, ще работи асимилаторската политика на България!"

Александър Николоски, снимка: ВМРО-ДПМНЕ

Александър Николоски, снимка: ВМРО-ДПМНЕ

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски коментира посещението на българския вицепрезидент Илияна Йотова в Тирана, като обвини България в асимилаторска политика. Визитата е в навечерието на националното преброяване на населението в Албания, което е важен момент за българското национално малцинство в страната след признаването му през 2017 г.

„Българи в Албания няма. Когато Македония не върви, ще работи асимилаторската политика на България! Вместо да изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, които изискват признаване на македонците в България и правото им на сдружаване и роден македонски език, България издирва несъществуващи българи в Албания, купувайки душите на хора, които са изстрадали и измъчвани и живеещи в ужасна бедност в Албания, предлагайки им български паспорти, с които да отидат в по-богатите страни от ЕС за по къшей хляб. Това е истината.“ - обяви Николоски.

Вицепрезидентът на България ще открие новата учебна година в българското неделно училище в град Елбасан. Обявено е и посещението на Йотова в село Големо Острени, където ще се срещне с представители на българското национално малцинство от района на Голо Бърдо.

През 2017 г. албанският парламент официално призна българското малцинство в страната си. /БГНЕС