Нина Танънуолд: Лидер, който нарушава всички норми, би употребил и ядрено оръжие

Не знаем доколко са рационални реакциите на Путин

Владимир Путин

Владимир Путин

Путин е по-склонен от който и да било друг лидер да "извади ядрената сабя“, заяви в интервю за БНР военният експерт Нина Танънуолд – тя оглавява програмата за международни отношения в института "Уилсън" към университета "Браун" в щата Роуд Айлънд.

„Очевидно е, че Путин е готов да наруши всякакви норми - нормите за териториалната цялост на други държави и законите за водене на война. И в Чечня, и в Сирия, и сега в Украйна руснаците стрелят срещу цивилни и извършват невероятни жестокости. Когато има такава склонност към нарушаване на всякакви норми, е закономерно да има притеснения и за ядреното табу. Един лидер, готов да извърши геноцид, едва ли би се спрял и пред нормите за употребата на ядрени оръжия. А Путин показа ясно, че е по-склонен от който и да било друг лидер да "извади ядрената сабя".“ – отбелязва събеседничката.  

„Въпреки това мисля, че рискът Русия да прибегне до ядрено оръжие е още малък. Но все пак той не е нулев и колкото повече продължава войната, толкова повече ще се увеличава. Уверена съм, че Путин и генералите му осъзнават, че ако използват ядрено оръжие срещу НАТО, последиците ще са катастрофални. Вероятно си дават сметка и за това, че въобще употребата на такова оръжие няма да е от полза за никого - нито за Путин, нито за Русия като цяло. Това обаче предполага, че става дума за рационален лидер. А за Путин не знаем дали това е така.“ – пояснява експертът.

Тя коментира и възможните варианти при сценарий с употреба на ядерно оръжие от страна на Кремъл.

„Русия може да действутина по различни начинирий. Единият е да детонира такова оръжие в морето - като демонстрация. Никой няма да загине, но посланието ще е недвусмислено - че Украйна трябва да се предаде. Стратегия на принудата ще е това. "Трябва да се предадете веднага или ще направим нещо още по-лошо!"
Друг вариант е Русия да използва тактическо ядрено оръжие в самата Украйна - в западната ѝ, незасегната от бойните действия част, или в някой селскостопански район, например. Дори градовете биха могли да са мишени, но това би било ужасно военно престъпление. Дали обаче Украйна ще се предаде? Не зная.“ – посочва Танънуолд.

Според нея, при такова развитие САЩ биха нанесли удар срещу Русия с конвенционални оръжия:  

„А как ще реагира Западът? Това, което знам от общодостъпни източници, е, че Съединените щати предвиждат при такъв сценарий неядрен ответен удар - наистина мащабен конвенционален отговор. Много неща може да направи Западът с конвенционални средства, за да я заболи Русия. Но няма да употреби ядрена сила и това, според мен, би било абсолютно правилно. Защото ако искаш да заклеймиш и да накажеш някого заради определен вид поведение, не е логично да се държиш по същия начин.“

Нина Танънуолд се занимава с контрола над ядрените оръжия, международната сигурност, законите на войната. През 1999 година публикува научен труд, а през 2007-а и книга за "ядреното табу" - доказаната неприязън на поколения лидери към тези най-страшни оръжия, която се оказва по-силен фактор от т.нар. "сдържане", за това те никога да не са използвани след бомбардировките над Хирошима и Нагасаки преди 77 години.