Нинова: Държавните мъже изчезнаха в ключов момент за страната

Борисов предложи Габриел за премиер и изчезна, след опита за покушение и Иван Гешев изчезна, заяви соцлидерката

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Лидерът на БСП за първи път коментира изявеното намерение на Мария Габриел да поиска освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, ако бъде състаено правителство.
 
"Не бива законодателна, политическа власт и партии да се месят в тези неща. Иначе ние многократно сме заявявали своята позиция за оставка, но важното е какво ще последва след това. Просто да махнеш лицето Х, за да сложиш лицето У, без да промениш системата, няма никакъв смисъл. Очевидно тече битка за овладяване на прокуратурата, очевидно тази битка минава през оставката на Гешев", подчерта Нинова.
 
До момента единствено от левицата не бяха коментирали официално искането на кандидат-премиера Мария Габриел за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Тя отказа да коментира с какво Иван Гешев уронва престижа на прокуратурата - аргументът на Мария Габриел да иска отстраняването му, понеже е работа на Етичната комисия и на Висшия съдебен съвет.

"Ако това е битка за овладяване на прокуратурата чрез махане на Гешев, няма смисъл от това. Но ако е истинска воля за промяна на съдебната система, каквато ние заявяваме многократно, чрез промяна в закони, подзаконови нормативни актове и т.н сме винаги "за". Дори сме внасяли свои предложения в предишния парламент, така че сме "за" промяна в съдебната система, която да води до справедливост и бързо правораздаване", каза тя.
 
Нинова разкритикува начина, по който от ГЕРБ водят преговорите за съставяне на правителство.
 
"Има два начина за подход за правителство.

Първият е – ГЕРБ си предлага премиер, той си предлага приоритети, предлагат си кабинет на малцинството и търсят подкрепа.

Вторият, който беше правилният, бе да има лидерска среща, на която да определим най-важните приоритети – не по партийни програми, а за България. Да си определим срокове за изпълнение и след това да търсим подкрепа. Изборът на първия вариант беше грешка. Сбъркана работа, грешка след грешка", подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание. 

Тя коментира и срещата на БСП с Мария Габриел в четвъртък. "Отидохме на срещата с Мария Габриел, защото сме диалогична партия. Но сме обезпокоени от представеното от Мария Габриел. Това, което ни притеснява, е бюджетът за 2023 година, който е един от най-важните въпроси. Той определя рамката за развитие на България и жизненият стандарт на хората. В представеното от Мария Габриел имаше едно изречение – „Ще приемем бюджет за 2023 година”. Но какъв бюджет? С 3 процента, със 7% дефицит? Ще има ли увеличение на доходите на хората, на което ние държим?”, попита тя.
 
По думите ѝ на срещата е имало едни общи думи и общи фрази. „Сериозният подход  изискваше друг начин на работа. Отдавна се говори за лидерска среща. Нямаме покана за такава. Според мен тя е важната и наложителната”, категорична е Нинова.
 
"С Борисов не сме се виждали отдавна. Той предложи Мария Габриел за премиер и изчезна. Доста държавни мъже изчезнаха последните дни.
 
Точно в ключовия момент Кирил Петков и Асен Василев отидоха в Прага. Борисов се скри и пусна напред Мария Габриел.

Президентът Радев отиде в Южна Африка. След опита за покушение и Иван Гешев изчезна. Не останаха държавни мъже в най-важния момент", даде пример тя. 

"С решението на Европарламента Истанбулската конвенция става общоевропейско законодателство. Ние от години се борим срещу това. Нека всички ни подкрепят. Дълбоко сме загрижени за джендър идеологията, която прониква в училищата", завърши Нинова.