Нинова: Кандидатът за шеф на БНБ не трябваше да е политическо лице

Наличието на две кандидатури е неприятен прецедент

Наличието на двама кандидати за гуверньор на БНБ от управляващата коалиция не е трус, но е неприятен прецедент - това заяви пред бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.  Тя сподели, че е проведен разговор с Тошко Йорданов и Ива Митева, при който  те са били категорични, че държат на своето предложение за поста - Любомир Каримански.

В парламентарната група на социалистите не са обсъждали кандидатурите, но тя заяви, че според личното й мнение не е трябвало кандидатът за шеф на националната банка да бъде политическо лице.

Утре групата ще заседава и ще вземе решение кого да подкрепи – Каримански или предложения от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. По думите на Нинова, не е необходимо социалистите специално да се срещат с тях, тъй като са колеги и се познават.

Тя обаче отбеляза, че би било опасно шефът на БНБ да бъде избран с гласовете на опозицията.

Нинова посочи също, че в момента на ниво ЕС се обсъждат три много важни решения. Сред тях е предложението на българското правителство за намаляване на акциза на горивата наполовина от минималния в Европа към момента. Обсъжда се и общ европейски таван за цената на газа от 50 евро. Третата точка е общо закупуване на газ от ЕС - според лидера на БСП това ще намали цените на газа.

Корнелия Нинова се солидаризира с позицията на германския канцлер Олаф Шолц, че в сегашния момент ЕС не може да се откаже напълно от руския петрол.

По отношение на газовите доставки тя заяви, че към момента България няма готовност с алтернативни варианти и ще трябва да продължи да купува от Русия.

Нинова съобщи, че днес е разговаряла с турския си колега Мехмет Муш за внос на стомана, за да може да се компенсира дефицитът след спирането на доставките от Русия. Турската страна е уверила, че ще насочи част от износа си към България.