Нинова се хвали с по-евтин хляб, управител във верига магазини: Глупости, цените са същите

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Корнелия Нинова се похвали, че цената на хляба е паднала с 20% в големите вериги магазини след приемането на нулевата ставка на ДДС. В информацията се казва, че "мерките, предложени от министъра на икономиката и индустрията са дали ефект. Още на първи юли големите търговски вериги започнаха да сменят етикетите с нови на по-ниска цена".

"Намаляването цената на хляба беше наш ангажимент към хората и производителите, който изпълнихме", заяви след обявяването на новината министър Нинова. Тя нареди проверки на Комисията за защита на потребителите. Те потвърждават, че са обявени намаления на цените в големите вериги, като съобщенията за това в търговските обекти са коректни и отговарят на изискванията на закона.

„С това изпреварващо влизането в сила на закона действие търговците показват, че имат волята да изпълнят поетия при представянето на мярката ангажимент за намаляване на цените“ отбеляза Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. "В тази тежка социално-икономическа ситуация основният ни приоритет е грижата за хората", заяви още вицепремиерът Нинова. 

Проверка на Faktor.bg обаче показа, че цените на хляба не са мръднали. Управителка в магазин на "Била", чиято фирма има над 110 обекта в страната, се учуди от новината и коментира възмутена: "Глупости, лъжат хората. Стоките са на същите цени от вчера. "Добруджа" е 2,45 лв., а бял хляб от 500 грама - 1,85 лв.". Нинова се включи извънредно в БНТ и се поправи, че ставало въпрос само за 4 вериги, които са намалили цената на хляба. Първоначалното ѝ изказване обаче не беше коректно и създаде впечатление, че всички големи маркети продават по-евтин хляб.