Нобеловият комитет: С присъдата срещу Олег Орлов режимът на Путин опитва да заглуши критиците си

„Сега те използват войната срещу Украйна"

Олег Орлов

Олег Орлов

Комисията, която определя носителя на Нобеловата награда за мир, заяви, че осъждането на правозащитника Олег Орлов в Русия на затвор е опит за заглушаване на критиците.

70-годишният Орлов, носител на Нобелова награда и член на организацията за правата на човека "Мемориал", беше осъден на две години и половина затвор заради осъдителните му коментари по повод нахлуването на Русия в Украйна.

Йорген Ватне Фриднес, председател на Норвежкия Нобелов комитет, каза, че „режимът на руския президент Владимир Путин в продължение на много години се опитва да заглуши ръководството на "Мемориал" и други важни организации на гражданското общество в Русия".

„Сега те използват войната срещу Украйна като претекст, за да довършат работата си. Важното е, че няма да успеят.“ - добави Фриднес.

През 2022 г. групата "Мемориал" беше удостоена с Нобелова награда за мир заедно с Алес Беляцки от Беларус и Центъра за граждански свободи на Украйна.

Нобеловият комитет посочи, че "Мемориал" е отличен за "изключителните си усилия в документирането на военни престъпления, нарушения на човешките права и злоупотреба с власт в бившия Съветски съюз, както и в постсъветска Русия".

Орлов беше обвинен в дискредитиране на руската армия в статия, написана за френското онлайн издание Mediapart, и глобен през октомври след първия процес срещу него.

Глобата беше сравнително леко наказание и прокурорите поискаха нов процес.

Създадена в края на 80-те години на миналия век, "Мемориал" се утвърди като ключов стълб на руското гражданско общество чрез запазване на паметта на жертвите на комунистическите репресии и чрез кампании срещу нарушенията на правата.

Руските власти официално разпуснаха организацията в края на 2021 г. на фона на засилващите се репресии. /БГНЕС