Норвегия откри значителни минерални залежи на морското дъно

За някои от минералите ресурсите са достатъчни, за да задоволят потреблението в световен мащаб

Норвежката петролна дирекция (NPD) констатира, че в норвежкия шелф има значителни залежи на ценни метали и минерали. 
Дирекцията е изготвила оценка на ресурсите на морското дъно.

За някои от минералите ресурсите са достатъчни, за да покрият многогодишното потребление в световен мащаб.

Министерството на петрола и енергетиката (MPE) възложи на NPD да направи оценка на ресурсния потенциал на минералите на морското дъно, когато през 2020 г. започна процесът на откриване на полезни изкопаеми.

MPE отговаря за управлението на полезните изкопаеми на морското дъно и ръководи работата по процеса на откриване. Докладът е включен като част от процеса на откриване на процедура за добив на полезни изкопаеми от морското дъно.

"NPD е натрупала експертен опит в продължение на много години, чрез редица експедиции. Картографирали сме съответните райони, събирали сме данни и сме взели големи количества проби от минерали." - коментира Кьерсти Дале, директор на отдел "Технологии, анализ и съвместно съществуване".

"В тази оценка на ресурсите сме изчислили какво количество от различните минерали може да бъде открито на морското дъно в изследваната област. Занапред ще продължим да подсилваме изходните данни и начина, по който оценяваме тези ресурси".

Преходът към общество с ниски емисии засилва необходимостта от специфични елементи. Тези елементи се срещат например в залежите на морското дъно. Те са важни суровини в енергийния преход и са търсени във връзка с промишлеността.

Дале посочва, че развитието на технологиите, заедно с повече и по-добри данни, ще даде още по-добро разбиране на потенциала на ресурсите.

"Обемът на извлекаемите ресурси зависи от технологиите и икономиката. Остава да се види дали районите ще бъдат отворени и дали производството може да бъде рентабилно от финансова гледна точка".

Събирането, управлението и осигуряването на достъп до данните от норвежкия шелф е една от най-важните задачи на NPD.

От 2011 г. насам NPD събира данни в дълбоководните зони в Норвежко море и Гренландско море в сътрудничество с Университета в Берген (UiB). От 2020 г. се включва и Университетът в Тромсьо (UiT).

Данните, допълнени с данни от научни институции, са в основата на настоящата оценка на ресурсите.

На морското дъно има три вида минерални находища: манганови конкреции, манганови кори и сулфиди. И трите вида съдържат множество метали и се намират на значителни морски дълбочини, главно между 1500 и 6000 метра. В норвежкия шелф манганови кори и сулфиди са открити на дълбочина около 3000 метра.

Оценката на ресурсите на NPD за минерали на морското дъно предоставя оценки на наличните ресурси; с други думи, ресурсите, които са доказани или които се очаква да са налице.

"От металите, открити на морското дъно в района на проучването, магнезий, ниобий, кобалт и редкоземни минерали се намират в списъка с критични суровини на Европейската комисия. Скъпоструващите редки минерали като неодим и диспрозий са изключително важни за магнитите във вятърните турбини и двигателите на електромобилите", казва Дале.

Според оценките в доклада находищата в шелфа съдържат под формата на сулфиди: 

38 милиона тона мед

45 милиона тона цинк

2317 тона злато

85 000 тона сребро

1 милион тона кобалт

Перспективната зона за манганови кори се оценява на повече от 8500 квадратни километра от района на проучването, като очакваната стойност на общите ресурси на място е:

3,1 милиона тона кобалт

230 000 тона литий

24 милиона тона магнезий

8,4 милиона тона титан

1,9 милиона тона ванадий

185 милиона тона манган

19 000 тона галий

73 000 тона ниобий

15 000 тона хафний

80 000 тона волфрам

Има и значителни количества редкоземни минерали: 

56,000 тона скандий

300 000 тона итрий

370 000 тона лантан

1,7 милиона тона церий

100 000 тона празеодим

420 000 тона неодим

23 000 тона европий

100 000 тона гадолиний

15 000 тона тербий

86,000 тона диспрозий /БГНЕС