Норвегия ще приземи хеликоптерите S-92A на Sikorsky след смъртоносна катастрофа

Норвегия преустанови целия трафик на хеликоптери към своите офшорни нефтени и газови находища след смъртоносна катастрофа и заяви, че обмисля да приземи модела S-92A на Sikorsky, докато разследва инцидента.

Жена на около 60 години загина, а петима души бяха ранени, когато хеликоптер от този модел падна в океана край западната част на Норвегия на 28 февруари, докато изпълняваше тренировъчна мисия за търсене и спасяване, съобщиха представители на полицията и петролната компания.

В четвъртък един от оцелелите членове на екипажа е бил в критично състояние, а друг е бил тежко ранен, докато останалите трима са получили по-леки наранявания, съобщи болницата, която ги лекува, в актуализирана информация в платформата за социални медии X.

Норвежкият орган за гражданска авиация (CAA) съобщи, че обмисля дали да разпореди приземяване на S-92A - известен като "работния кон" на петролната индустрия на скандинавската страна, който превозва почти всички работници до и от петролните находища.

"Това е с висок приоритет за нас", се казва в изявление на CAA. Тя не съобщи кога ще бъде взето решение.

Equinor, най-големият производител на нефт и газ в Норвегия, заяви, че ще направи преглед на ситуацията до 09:00 ч. по Гринуич в петък./БГНЕС