Норвежец опъва нервите на руските дипломати в Осло – буди ги със сирена заради войната в Украйна

Кетил Крейн, снимка: Nettavisen

Кетил Крейн, снимка: Nettavisen

73- годишният норвежец Кетил Крейн  сутрин рано опъва нервите на дипломатите на Владимир Путин като ги буди със звука на сирена за въздушна тревога. Това разказват норвежки журналисти в статия за изданието Nettavisen.

"Искам да ги събудя. И в буквалния, и преносния смисъл – не само физически, но и защото те носят отговорност за кървавата война, която Русия води в Украйна."

Това обяснява Крейн, който се среща с журналистите в апартамената си в Осло само час преди неговия необичаен протест, а това е един час след полунощ. На кухненската му маса има чаша за кафе. Очевидно Кетил няма да спи тази нощ (срещу петък – 24 февруари, когато се навършва една година от „пълномащабната военна операция“ на Путин в Украйна – бел.ред.)

Нервите му започват да осъзнават какво предстои да се случи, признава той.

"Русия бомбардира и тероризира болници, детски градини и домове. Това е сурова война, от която тези дипломати са пощадени", казва Крейн.

Обува дебели зимни обувки и излиза през нощта в Осло. Когато стига до улицата, на която са белите блокове, в които живее персонала на руското посолство, бързо настройва преносимия си черен високоговорител, преди да го пусне и сирена оглася пространството повече от половин час.

В същото време Крейн е наясно, че нарушава норвежкото законодателство по някакъв начин и е готов да плати глоба, и дори да бъде арестуван.

„Безпокоя се, че ние приемаме войната. Това е морално действие и съм готов да бъда арестуван“, казва чистосърдечно Кетил Крейн.

Превод:Faktor.bg