Нов енергиен пакт между САЩ и Великобритания - в основата са газовите доставки

Американските газови компании да увеличат износа си за Европа

Американските газови компании ще бъдат призовани да увеличат износа си за Европа през Обединеното кралство в рамките на ново трансатлантическо енергийно партньорство, договорено от Риши Сунак и Джо Байдън. Новото сътрудничество прилича на вече съществуващата работна група на САЩ и ЕС, която се фокусира върху енергийната сигурност.

Новото "Партньорство между Великобритания и САЩ за енергийна сигурност и достъпност", обявено днес, включва ангажимент от страна на Белия дом "да се изнасят поне 9-10 млрд. куб. м втечнен природен газ (LNG) през следващата година чрез терминали във Великобритания", съобщиха от "Даунинг стрийт" №10. Амбициозният план включва както количества газ за потребление в Обединеното кралство, така и газ, който може да бъде реекспортиран към континентална Европа по тръбопровод.

Обединеното кралство разполага с три терминала за втечнен природен газ - два в Милфорд Хейвън, Уелс, и един в Мидуей, Кент - и се превърна в основен център за доставки на втечнен природен газ за Европа от САЩ; жизненоважна спасителна линия, тъй като континентът се опитва да замени руския тръбен газ след нахлуването на Москва в Украйна.

Новото партньорство между САЩ и Обединеното кралство ще бъде ръководено от "група за съвместни действия", състояща се от висши държавни служители на Белия дом и Великобритания, като първата виртуална среща ще се проведе в четвъртък.

Наред с подпомагането на гарантирането на доставките на газ за Обединеното кралство и ЕС, тя ще работи за глобални инвестиции в чиста енергия и ефективност, както и за насърчаване на ядрената енергетика. Британският министър-председател Сунак и американският президент Байдън обсъдиха партньорството си на срещата на върха на Г-20 в Индонезия миналия месец.

"Това партньорство ще доведе до намаляване на цените за британските потребители и ще спомогне за прекратяване на зависимостта на Европа от руската енергия веднъж завинаги", заяви Сунак. "Заедно Великобритания и САЩ ще гарантират, че световната цена на енергията и сигурността на националните ни доставки никога повече няма да могат да бъдат манипулирани от капризите на един провален режим. Разполагаме с природните ресурси, промишлеността и иновативното мислене, от които се нуждаем, за да създадем по-добра, по-свободна система и да ускорим прехода към чиста енергия".

Ангажиментът по отношение на втечнения природен газ ще зависи от американските компании за износ на газ. Както и в случая със своята работна група с ЕС, правителството на САЩ вероятно ще играе ролята на насърчител на компаниите да насочат своите товари към Обединеното кралство.

Двете страни "активно ще идентифицират и разрешават всички проблеми, с които се сблъскват износителите и вносителите", заявиха от кабинета на британския премиер. /БГНЕС, Политико