Нов инцидент в Запорожката АЕЦ - нарушени са 3 от 5-те защитни бариери на 4-и енергоблок

Има изтичане на вода от първи контур

Украинската държавна компания "Енергоатом" съобщи за нов риск в окупираната от руските военни Запорожка атомна електроцентрала, предаде Униан.

В резултат на привеждането на 4-и енергоблок  в "горещо състояние“ – в нарушение на заложените в лиценза предписания, е станал инцидент с изтичане на вода от първи контур на реактора към втори.

"Това е станало заради нарушаване на целостта на трети парогенератор, разположен в херметичната обвивка на блока. Затова окупационната управа започна привеждане на 4-и енергоблок на Запорожката АЕЦ в състояние на "студен режим." – се казва в съобщение на "Енергоатом".

Отбелязва се, че не се е стигнало до изпускане на радиация в околната среда.  

Преди дни „Енергоатом“ предупреди, че поддържането на спрян реактор в „горещо състояние“  е опасно. 

Същевременно държавният оператор на Украйна  разполага с информация, че през идните три дни окупаторите ще приведат в „горещ режим“ 6-и енергоблок на централата, което е поредното нарушение.

"Това престъпление с умишленото повреждане на оборудването на 4-и енергоблок, което доведе до нарушаване на целостта на три от петте налични  физически бариери пред изпускането на радиация, изтичането на потенциално радиоактивна вода от  първи контур отвъд установените предели, повреждането на скъпо оборудване от първи контур, ще бъде разследвано", подчерта президентът на "Енергоатом" Петро Котин.

Превод Faktor.bg