Нов риск – прекъснато е основното захранване на Запорожката АЕЦ

Превключена е на резервна линия

Снимка: архив

Снимка: архив

Окупираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна отново е загубила връзка с последния останал основен външен електропровод през нощта и е била превключена на резервна линия, предаде Ройтерс, като се позова на украинския държавен оператор "Енергоатом".

В съобщение на "Енергоатом" се казва, че най-голямата атомна електроцентрала в Европа е била на ръба на временно спиране на електрозахранването, тъй като резервната линия има по-малко от половината от капацитета на основния електропровод.

"Такъв режим е труден за атомната централа, продължителността му е ограничена и може да доведе до отказ на основното оборудване на енергоблока", съобщи украинският държавен оператор. 

Запорожката АЕЦ със своите шест атомни реактора се контролира от руските военни от първите дни след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година.

Междувременно назначената от Русия управа на централата съобщи, че реактор №4 е бил преместен от "горещ" на "студен" режим на спиране поради признаци за изтичане на пара, предаде Дарик.