Нова лява партия в Германия иска спиране на помощта за Украйна и преговори с Русия

Съпредседателката ѝ Сара Вагенкнехт е комунистка

Сара Вагенкнехт, снимка: EPA/BGNES

Сара Вагенкнехт, снимка: EPA/BGNES

Сара Вагенкнехт - съпредседателката на новата германска лява популистка партия BWS, се обяви за преговори с Русия и спиране на войната в Украйна.

Обръщайки се към 450 основатели на радикалната партия тя призова Берлин да спре доставките на оръжия за Киев.

„Ние доставяме оръжие на Украйна за победа, в която, уви, дори украинските генерали вече не вярват“, каза Вагенкнехт.
„Тази война трябва да бъде прекратена и много бързо чрез преговори“, продължи тя под аплодисменти в бившето кино „Космос“ на булевард „Карл Маркс“ в Берлин.

„Алиансът Сара Вагенкнехт (BWS) за разум и справедливост“, каквото е пълното име на партията, беше основан на 8 януари под ръководството на 54-годишната жена от бившия комунистически източногермански град Йена.

През миналия октомври Вагенкнехт и девет нейни колеги напуснаха крайнолявата партия Die Linke („Левицата”), която разпусна своята парламентарна фракция на фона на вътрешни разцепления.

Вагенкнехт остава комунистка след падането на Берлинската стена и споделя с много източни германци недоверието към Запада, обвинявайки Украйна за нашествието на Русия. Тя се опита в края на 2018 г. да стартира подобно движение като новия съюз, но се отказа след шест месеца. Този път тя разчита да се възползва от нарастващата поляризация на германското общество и срива в подкрепата за правителството на Олаф Шолц на фона на икономическия спад. /БГНЕС