Нова Зеландия наложи санкции на 170 руски сенатори и 6 компании

По-рано Нова Зеландия обяви санкции срещу Путин

Нова Зеландия включи 170 руски сенатори и 6 компании от отбранителния сектор в списъка със санкции във връзка със ситуацията в Украйна, съобщи новозеландският външен министър Наная Махута.

"Последният кръг от санкции е насочен към 170 членове на горната камара на руския парламент, известна като Съвет на федерацията, както и към 6 компании и организации от отбранителния сектор", се казва в съобщението. Не са посочени подробности.

По-рано Нова Зеландия обяви санкции срещу руския президент Владимир Путин, членовете на Съвета за сигурност на Русия, руски политици, бизнесмени, най-големите руски банки, военни лидери и депутати от Думата, които на 15 февруари гласуваха за признаване на независимостта на ДНР и ЛНР. На тях им е забранено да влизат в Нова Зеландия, отказани са им банкови услуги, а евентуалните им сметки са замразени. Кораби и самолети, принадлежащи на тези държави, както и военни самолети или кораби на правителствата на Русия и Беларус, не могат да влизат на територията на Нова Зеландия. От 25 април насам страната наложи допълнителни мита от 35% върху руския внос. /БГНЕС