Новата „Вагнер“: Руска наемническа група вербува бивши бойци на Пригожин

"Редут" вероятно наброява над 7000 души

Руската военна компания "Редут"- афиширана като частна, наемници, сред които и бивши войници от групата "Вагнер", под прикритието на "доброволци", съобщава британското военно разузнаване.

Припомняме, „Вагнер“ също се обявяваше като частна компания, но впоследствие руският президент Владимир Путин заяви, че е финансирана от Кремъл.

Има данни, че руското военно разузнаване ГРУ финансира и контролира дейността на групата "Редут". Компанията участва в бойни действия в украинските области Донецк, Харков, Киев и Луганск от началото на пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин през февруари 2022 г., пише „Политико“.

"Реалистична е възможността практиката на руското министерство на отбраната за набиране на военнослужещи чрез "доброволчески" части да е допринесла за това Русия да избегне по-нататъшна непопулярна мобилизация", се казва в актуализираната информация на британското министерство на отбраната.

„Редут“ е създадена през 2008 г. от свързания с Путин олигарх и бивш агент на КГБ Генадий Тимченко, за да охранява газовата му империя - това твърди бивш висш офицер от руската армия и агент на "Вагнер" в показания, представени пред комисията по външни работи на Камарата на общините на Обединеното кралство през миналия месец, съобщава Daily Telegraph.

Според доклада на британската разузнавателна служба групата, която "е много вероятно" да има повече от 7000 души войници, придобива известност след прекратения бунт на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин срещу Путин през юни.

Два месеца по-късно частен самолет, превозващ Пригожин и неговите висши лейтенанти, се разби северозападно от Москва, при което загинаха всички на борда. Путин заяви, че наемниците на "Вагнер" могат да подписват договори и да полагат клетва за вярност към Русия.

„Вагнер“ е действал активно на бойното поле в Украйна и Сирия, а страховитите му наемници са били използвани и за укрепване на руските интереси в Африка. През юни Путин заяви, че Кремъл е финансирал "Вагнер" с 1 милиард долара само през изминалата година. /БГНЕС