"Новая газета-Европа" разкрива колко мобилизирани руснаци са загинали след 21 септември

Петте региона с най-висок брой смъртни случаи са Краснодарски край, Дагестан, Бурятия, Башкортостан и Волгоградска област

Руското опозиционно издание "Новая газета-Европа", излизащо зад граница, съобщава, че от 21 септември на фронта и в тила са загинали над 100 мобилизирани руснаци. Реалният брой на загиналите мобилизирани обаче вероятно е значително по-голям, твърдят журналистите,цитирани от Руската служба на Би Би Си.

Според изданието най-много загуби са понесли районите на Урал. Известно е за 24 загинали от Свердловска област, 13 от Челябинска област и двама от Курганска област. В някои случаи от мобилизацията до смъртта са изминали само 9-10 дни. А всеки пети мобилизиран, чиято смърт е известна, е загинал не на фронта, а по време на подготовката.

В общия списък на жертвите на руските военни в Украйна, поддържан от Би Би Си чрез открити източници, към 21 октомври има информация за 7871 загинали, пише news.bg.

По-голямата част от имената са на военнослужещи на договор, загинали през първите 8 месеца на военните действия (февруари - октомври). Петте региона с най-висок брой смъртни случаи са Краснодарски край (332), Дагестан (321), Бурятия (305), Башкортостан (258) и Волгоградска област (230).

За последен път руското министерство на отбраната съобщи за загубите на 21 септември, като съобщи за смъртта на 5937 души. В списъка на жертвите на BBC по това време имаше повече от 6200 имена.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили казва, че повече от 72 000 руски войници са били убити във войната до края на октомври, докато западното разузнаване също предполага, че броят на загиналите е десетки хиляди.