Проруски олигарх подбужда нови антиправителствени протести в Молдова

Десетки автобуси докараха протестиращите от цялата страна

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Нови протести бяха организирани във вторник в столицата на Молдова с искане правителството да субсидира сметките за енергия и да "не въвлича страната във войната", предаде БГНЕС.

Хилядите протестиращи, които излязоха по улиците на Кишинев, бяха организирани от група, нарекла себе си "Движение за народа". Те са подкрепени от приятелски настроената към Русия молдовска партия "Шор", която има шест места в 101-местния законодателен орган на страната, съобщи Евронюз.

Демонстрантите скандираха: "Долу Мая Санду!", "Долу диктатурата!".

Десетки автобуси докараха протестиращите от цялата страна, което доведе до временни задръствания, тъй като стотици полицаи, изпратени да подсилят сигурността, проверяваха влизащите в столицата автомобили.

Лидерът на партията "Шор" - молдовският олигарх в изгнание Илан Шор, обвини полицията, че се опитва да "осуети мирния митинг".

Това е вторият антиправителствен митинг, проведен в Кишинев в рамките на две седмици, и се случва на фона на нарастващите опасения от опити за дестабилизиране на Молдова.

На 13 февруари президентът Санду съобщи за заговор от страна на Москва за сваляне на законното правителство, с цел да се постави страната "на разположение на Русия" и да се отклони от курса ѝ за присъединяване към 27-членния ЕС. Русия отрича, въпреки доказателствата за намеса от нейна страна.

Партията "Шор" инициира и поредица от антиправителствени протести, които миналата есен разтърсиха Молдова - кандидат за членство в Европейския съюз от юни миналата година - се бореше да се справи с острата енергийна криза, предизвикана от Москва с драстичното намаляване на газовите доставки.

Приблизително по същото време правителството на Молдова поиска от Конституционния съд на страната да обяви партията "Шор" за незаконна. Антикорупционната прокуратура на страната обяви, че протестите са били частично финансирани с руски пари.

Протестът се провежда и ден след като молдовската Служба за разузнаване и сигурност (СИС) съобщи, че е експулсирала двама чуждестранни граждани, които са били уличени в извършването на "подривни действия" с цел дестабилизиране на Молдова. От СИС заявиха, че двойката активно е наблюдавала и документирала социалните и политическите процеси в Молдова, включително протестите, които според тях са били "организирани в столицата от определени политически сили".