Нови руски удари по Запорожието, Русия обвини Киев за обстрела в Донбас

Ще върнем мира и ще осигурим на страната историческа победа, заяви в поредното си видео обръщение Зеленски

В Киев и във всички региони на Украйна отново бе обявена въздушна тревога. Това съобщиха каналът Telegram на киевската администрация. Украински медии съобщават за нови експлозии в контролираното от Киев Запорожие. Няколко часа по-рано Анатолий Куртев, секретар на градския съвет на Запорожие, съобщи, че в града са повредени инфраструктурни съоръжения и е избухнал пожар. Освен това очевидци в социалните мрежи съобщиха за експлозии в градовете Кривой Рог и Никопол.

Както каза Алексей Кулеба, ръководителят на администрацията на Киевска област, в канала си в Telegram, „извършено е ракетно нападение срещу един от районите на Киевска област, но жертви няма“. 

В същото време Русия обвини Украйна за обстрел в Донецка област, при който има загинали. 

„Ще върнем мира и ще осигурим на страната историческа победа“, заяви в поредното си обръщение президентът Володимир Зеленски.

"Вижте колко обезпокоен е врагът! Чуйте и как задават въпроси на ръководителя на тези терористи, когато той все пак излезе пред хората. Да, те все още разполагат с хора, които да хвърлят в атака, имат оръжия, ракети и дронове, но нямат шансове и няма да имат, защото Украйна напредва".

Зеленски увери, че Украйна успешно възстановява енергийните си съоръжения след масираните руски удари и призова сънародниците си да пестят ток в периодите на най-голямо потребление.

САЩ пак изпращат военна помощ за Украйна, ще налагат и санкции за снабдяване на Русия с боеприпаси
Междувременно САЩ отпуснаха на Киев нова военна помощ от над 700 милиона долара.