Рая Назарян e председател на 50-ото НС

ИТН подкрепи кандидатурата, за да се отблокира процеса на работа на НС

Във втория ден на първото пленарно заседание на 50-тото НС отново бе направен опит за избор на председател.

ГЕРБ-СДС предложиха Рая Назарян, ИТН - Силви Кирилов, "Възраждане" - Петър Петров, а "Величие" - Виктория Василева.

При първото гласуване Назарян събра 131 гласа "за" "против" 66 и "въздържал се" 39

Петър Петров - "за" 54 "против" 111 и "въздържал се" 71 .

Силви Кирилов "за" 17 "против" 108 и "въздържал се" 108

Новото предложение на "Величие" - Виктория Василева - "за" 13  "против" 105 и "въздържал се" 105

Преди гласуването Тошко Йорданов от ИТН заяви, че партията му ще подкрепи всички предложени кандидатури, с което предизвика присмех и подвиквания в залата. Йорданов обяви, че това се прави, за да се отблокира процеса на работа на НС и избягване на конституцинна криза.

Любен Дилов от ГЕРБ-СДС предложи Лена Бориславова да влезе в регистрите и да попълни съответните органи, защото това не било обявено за незаконно, с окето предизвика забележка от председателстващия.

Николай Денков заяви от името на ПП-ДБ, че се прави опит за криене зад гърба на някой друг.

"Не се оправдайте с нас, нямате никакви оправдания", каза още той.

Веднага след гласуването Асен Василев без да е получил думата от председателстващия излезе на трибуната и заяви: "Колеги от ИТН честито ви изчегъртване на Борисов".

"На първо място бих искала да благодаря за оказаната висока чест. С това гласуване са дава възможност за функциониране на властта. НС е единствената форма за легитимиране на изпълнителната и законодателна власт. Това е основна отговорност на депутатите. Трябва да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси. Носим отговорност за качеството на законодателната дейност. Вярвам, че всеки един от нас ще полага усилия в тази посока. Можете да разчитате, че ще спазвам законите и Конституцията на България", заяви Рая Назарян от парламентарната трибуна след избора.