Адв. Михаил Екимджиев: Държавата трябва да бъде преучредена!

Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев

Няма добри сред замесените в многобройните скандали в съдебната система, службите, митниците и политиката, е мнението на адвоката-правозащитник Михаил Екимджиев, гост в предаването "Видимо и невидимо:Контрапропаганда" с водещ Калин Манолов. "Сюжетът се развива като в филм на Куентин Тарантино - всички са лоши по свой начин, и всеки в края на краищата преследва някаква плячка. Плячката сме ние, нашето доверие, нашият обществен продукт, нашата наивна вяра в държавност, в институции, в конституция" - констатира гостът.  

В своя анализ на случващото се в България адвокат Екимдижиев оприличи България на триетажна къща. Най-горе, на таванския етаж, сме ние, собствениците. Там е най-светло, но и най-тясно, там са ни натикали бандитите от приземието, с помощта на гостите от средния кат, които не искат да си тръгнат. В средния кат са несменяемите и недосегаеми прокурори и следователи, в приземието - престъпниците. Скоро първите два ката ще се обединят и ще ни изхвърлят и от таванския етаж, изразиха опасение и гостът, и водещият. "Всъщност държавата ни се управлява от властови центрове, които са се сраснали с подземния свят. Там по принцип би трябвало да бъдат нашите правоохранителни органи и служби, да бъде прокуратурата, да бъде следствието, да бъдат службите за сигурност, но тъй като бандитите са вечни и защитени от имунитети, нямат мандати като политиците, не се сменят през няколко седмици, те се сближават по силата на една естествена гравитация. Когато няма силна легитимна власт, има срастване", с горчивина констатира адв. Екимджиев. 
Според госта живеем в объркана реалност, в която конституцията е просто една
декларация, но хубав декор за театър на сенките, в който тези, които на светло изглеждат добри, в останалата част от времето и от живота си са други.  Този театър на абсурда е признак и за успеха на хибридната война, която русия води в България. "Тази война е успешна, защото сме загубили базисните си ориентири: кой е добър, кой е лош, кой е представител на истинската власт, кой на паралелната власт... Точно в такива условия хибридната война е най-успешна и хибридните проруски тези падат на най-благодатна почва. Всичко е толкова размазано, толкова разфокусирано, че ние наистина не знаем докъде е легитимната битка с престъпността и контрабандата, и откъде нататък е активното мероприятие по учебниците на КГБ ". 

Още от времето на Цацаров, който се срещаше с руския прокурор Чайка, и който обясни отравянето с новичок на оръженйя търговец Емилиян гебрев с ядене на салата от рукол, прокуратурата е превзета. Службите и митниците също са се сраснали с подземния свят, затова според адв. Екимджиев няма как да минем без революционно  преучредяване на държавата. " Тече пълзящ преврат на подземието. Няма как да стане мирно, вече няма време да чакаме да се прилагат някакви еволюционни методи, пък да се прави някакъв преподбор, пък тестове за интегритет, и т.н., за да започнем на чисто." 

Гостът не дава рецепти как преучредяването на държавата да се случи, но разчита на възраждане на протестната енергия на хората, излезли на площадите преди 4 години. В противен случай се опасява, че отчаяни от беззаконието, хората могат да се плъзнат към "спасение" в лицето на нечия "твърда ръка". Датата на предсрочните парламентарни и редовните европейски избори, 9 юни 2024, предразполага към такива паралели, горчиво се шегува адв. Екимджиев. Той съветва тези, които не харесват настоящето ни битие, вместо да си останат в къщи, да гласуват с бюлетината "Не подкрепям никого" на 9 юни, и така да изразят своята гражданска позиция.


Гледайте целия разговор на Калин Манолов с адв. Михаил Екимджиев: