Ако случайно падне правителството, при следващия мандат ще говорим лично с всеки депутат

Кирил Петков

Кирил Петков

„Ако случайно падне правителството, при следващия мандат с коалиционните ни партньори ще говорим лично с всеки един депутат – от всички политически сили, който иска да подкрепи правителството. Но те трябва да са независими. Това, което искаме да прекъснем е задкулисието. Който иска да е с нас – трябва сам да вземе решението какви политики да подкрепи”, заяви премиерът кирил Петков пред бТВ.

„Ако трябва да пробием бетона на задкулисието – ще се бием до дупка. Не бих предал държавата, ако зависи от мен. Ако има някакви други варианти, които са свързани с хора на които вярвам – позицията на премиер е важна дотолкова за мен – доколкото мога да правя промяната, в която вярвам”, каза още той.

Премиерът Кирил Петков обяви, че външното ни министерство трябва да разясни през парламентарната комисия по външна политика същността на френското предложение за Република Северна Македония.

Петков не знае дали ще има произнасяне на парламента по предложението, до срещата на евролидерите другата седмица. Ако такова няма, той няма мандат да поеме ангажимент за вдигане ва българското вето за започване на преговорите.

Петков обясни, че ще отиде на срещата на върха на ЕС другата седмица не с позиция на правителството, както е обещал, а с позиция на парламента, ако има такава.

"Европейският съюз дава възможност да гарантира правата българите в Северна Македония през ясен механизъм, че Република Северна Македония не започва преговорите си за Европейския съюз преди да се смени конституцията. Първата стъпка за започване на Северна Македония по пътя на преговорния процес, това се нарича първата междуправителствена конференция, тя да започне, след като те са променили конституцията си. Но променят ли си конституцията, България да не може да ги спре пак, те пък от тяхна страна да им се гарантира, че ние няма да си измисляме по едно условие всеки 6 месеца."

За коментарите направени от държавният глава Румен Радев тази сутрин, за ситуацията в Народното събрание и търсенето на подкрепа за оцеляване на правителството премиерът каза:

"Нека му пожелаем честит рожден ден, той днес има рожден ден, да е жив и здрав. И това, което единственото мога да му пожелая със сигурност, е - хората, които го подкрепиха едно време на площада, бяха същите тези хора, които ни подкрепиха пред Народното събрание. Най-ценното политическо свойство според мен е да се вслушваме в тях".