Активист на „За свободна Русия“ развя украинското знаме на премиерата на пропагандния филм „Азовстал“, путинисти го изхвърлят с насилие от залата

На 25 май в София беше прожектиран документалния руски пропаганден филм „Азовстал“, продукция на Russia Today,  посветен на „освобождаването“ на легендарния завод в рамките на руската военна операция. Премиерата са състоя Руския културно-информационен център (Россотрудничество) в столицата. Режисьора на лентата е О. Кирия, а излъчването на филма е забранено от Европейския парламент на територията на общността. Само преди дни посолството на Украйна у нас призова българските институции да спрат скандалната премиера.

На руската провокация беше отговорено с протестна акция на членове на „За свободна Русия“ и „Боец“, които развяваха украинското знаме и носеха плакати против руската окупация и война срещу Украйна и скандираха "Слава на Украйна".

Един от активистите, Александър Стоцки от Москва, който сега живее в София успява да влезе в залата с други съмишленици.

Премиерата започва със слово на Снежана Тодорова, член на Съюза на българските журналисти, изявена русофилка и путинистка, превърнала една от най-старите професионални организации у нас в крепост на рашизма. Тодорова коментирала от сцената сцената акцията в подкрепа на Украйна като "много смущаваща" и дори се извинила на няколко пъти на присъстващите путинисти. В същото време служителите на Руския дом възпрепятствали видеозаснемането на премиерата от вмъкнали се в залата активисти на „За свободна Русия“.
На прожекцията  присъствали около 30 души, предимно възрастни хора, а самият филм съдържал само оценъчни съждения, необосновани обвинения срещу ВСУ и твърдения без никакви обосновани данни, разказва Александър Стоцки.

След прожекцията Стоцки развява в залата укаринското знаме в знак на протест срещу мръсната руска война, опитва се да направи коментар по темата, но знамето му е изтръгнато от ръцете, а той и още няколко противници на режима в Кремъл са насилствено и грубо изхвърлени от залата. Самият Стоцки казва, че има синини и ожулвания по тялото си, но така последователите на Путин разбират свободата и демокрацията.

azovstal_protest_sofia1.jpg

Изгонването на Стоцки