Александър Андреев: Сега е моментът за промени в изборното законодателство

Александър Андреев

Александър Андреев

"Ние считаме, че организацията на изборите, въпреки, че те бяха насрочени доста по-рано, даде възможност подготовката да протече нормално и да бъдат проведени нормално и самите избори", заяви пред БНТ Александър Андреев, говорител на ЦИК.

Според него, президентът е очертал ясно въпросите, които трябва да бъдат разгледане при следващо обсъждане, като акцентите са били купуването на гласове, контролираният вот, недействителните гласове.

"Знаем, че тук трябва да има законодателната воля на парламента, за да може те да бъдат решени по нормативен път. Моментът за промени в изборното законодателство е сега. Машинното гласуване е едно възможно средство, за да бъдат намалени недействителните гласове", каза още той.

Като проблем Андреев посочи неяснотата или неразбирането на избирателите за правилното попълване на преференцията.

"По-подробен анализ ще бъде извършен едва след като приключат всички дела по обжалването на резултатите в административните съдилища.
По негово мнение, ако трябва да бъдат правени промени в изборното законодателство, сега е моментът да бъдат преценени и анализирани.
 Това, на което бихме акцентирали, е да бъдат разгледани въпросите, свързани с протоколите, тъй като в самите протоколи се съдържат данни, които нямат съществено значение за определянето на резултатите от изборите", коментира Андреев.