Александър Кьосев: Тези, които твърдят, че македонският език е диалект на българския, не са наясно с основни понятия

проф. Александър Кьосев

проф. Александър Кьосев

"Тези, които твърдят, че македонският език е диалект на българския, не са наясно с основните си понятия: те не знаят какво е език, нито какво е диалект. Но най-лошото е, че не знаят и какво е онова, което защитават "български език". Те работят с остарели представи за език и нация, в които двете не са създадени от хора, а са сякаш дадени от бога, пораснали са като марули в нивите на живота", написа в профила си във Фейсбук културологът проф. Александър Кьосев.

"Мислех си да тръгна да обяснявам, но предвид, че традиционната българска историография, а и до голяма степен и традиционното българско езикознание, са обрасли с романтически митове, си представих какъв вой от "специалисти" ще се вдигне. Хич не ми се влиза с тях в обяснителен режим", обяснява той и добавя:

"Затова казвам само дефинитивно: границите на езика не са нещо дадено, както не е дадено и отношението между "език" и "диалекти", те се определят и преподреждат във връзка с дългосрочни конфликти, политически, геополитически и геокултурни войни. 

За границите и идентичността на езиците важи същото, което за територията - нейните граници са ефект на поредица от дългосрочни исторически процеси, резултат от конфликти, борба на интереси и случайности. 

Националините въображения често кретат след тази променящи се факти и живеят в своите измислени светове. Лошото е когато измислените светове се превърнат в партия, а партията влезе в парламента, за да защитава уж патриотични каузи".