Александър Маринов: Диалог между Радев и Борисов е невъзможен

Едно служебно правителство би могло да покаже, че може да се управлява и по друг начин

Александър Маринов

Александър Маринов

Диалог отдавна няма между президент и премиер. Тук не става въпрос за кавга и разбирателство между две личности. Противопоставянето произтича в разминаването в базисни  и принципни позиции. Това коментира в ефира на Нова ТВ председател на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов.

Не виждам основа за диалог, защото правителството продължава да си прави това, което е правило винаги – никаква отчетност, например, няма. Дават се повече пари за ремонти, отколокото за изграждането на пътища, допълни той. 

Запитан как ще коментира думите на Румен Радев – да изметем мутрите от властта, Маринов бе лаконичен: Мутрите във властта е метафора, която обощава манталитета на управление – задкулисен, хищнически. Той има и персонални носители. Мутренското днес е в грубото и насилствено разпореждане с публични средства. 

По повод негова снимка с Висил Илиев, която бе разпространена в публичното пространство, Маринов коментира:  Аз съм бил публично лице, срещал съм се много хора и такива от подземния свят…Аз имам дори снимка с Бойко Борисов, това досега не е публично известно, обясни с лека нотка на ирония и добави: Не е важно на каква снимка си, важни са делата.

Александър Маринов отрече Румен Радев да е отправял заплахи по отношение на управляващите, настоявайки правителството да подаде оставка и властта да мина в ръцете на служебен кабинет. 

Служебно правителство – какви заплахи виждате, ако едно правителство трябва да дава отчет за свършеното и похарченото за свършеното. Но едно служебно правителство би могло да покаже, че може да се управлява и по друг начин, тук не става дума за реванш, обясни Маринов.

По неговите думи измислени са и отношенията между Румен Радев и БСП.

Към БСП Радев се отнася коректно, но след като стана президент той се дистанцира от всички партии. Но да страни от БСП – не бих казал, категоричен бе човекът на президента.