Ангел Найденов: Не съм чул разумен аргумент защо не даваме военна помощ на Украйна

Ангел Найденов

Ангел Найденов

Абсолютно арогантно и обидно е поведението на руския дипломат към българския народ. Това заяви в ефира на БНТ бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Какво означава неутралност за една страна, която е член на ЕС и НАТО, които еднозначно са заели позиция към войната в Украйна. Това, че оказваме хуманитарна, финансова, за бежанците, но не и военна-техническа помощ, но това не изключи България от списъка на Русия за „неприятелска държава“. Страни, които осъществяват такава подкрепа, не са се превърнали в страни, участващи във войната. Затова искам да чуя разумно обяснение защо ние отказваме да дадем военна помощ, настоя бившият министър. 

Имаме добре работеща отбранителна индустрия, можем да предоставим техните изделия в подкрепа на Украйна. Има какво да предостави на Украйна и военното министерство, категоричен е Найденов. 

Това, че трябва да купим още бойни самолети е ясно. Но се нуждаем от тях и заради проблемите да поддържаме и ремонтираме нашите МиГ-29, както и да се използват самолети, с определен ресурс, който е използван, които да се вземат на лизинг. Досега знаем, че американското правителство е готово да продаде още 8 самолета на България. Цената е същата като тази за първата партида за Ф-16. Надеждата е, че ще получим оферта с по-ниска цена, както и да се уточни какво още може да се купи, както и да се определи един разумен срок за разсрочено плащане на бойните самолети, аргументира позицията си Ангел Найденов.