Ани Илков пред Едвин Сугарев: В Кремъл са луди хора, Путин е като плъх в ъгъла

Едвин Сугарев и Ани Илков

Едвин Сугарев и Ани Илков

Не съм очаквал такова счупване, каквото се случи на 24 февруари 2022 година с нападението на Русия над Украйна. Ние се оказахме със старите си души в един нов свят. Старите ни души бяха така моделирани, че живеехме с усещането, че само комунизма да падне и ще се сбъдне предричането на Фукояма, че краят на историята е настъпил с падането на Берлинската стена. Това казва пред водещия Едвин Сугарев поетът и публицист Ани Илков, в осми епизод на подкаста „24-и февруари“, посветен на войната в Украйна. 

Според Илков остава все пак един коефициент на възможностите, смъртната на Пригожин да е мистификация и той да се крие. Но тъй като самият Путин изказа съболезнования, то можем да вярваме, че е убит, както се случва с всички противници на диктатора.

От тук нататък – приемаме, че това е обществената смърт на Пригожин, но  проблемът е, кой ще се занимава с тази голяма военна сила „Вагнер“. Идеята е  Русия да не отговаря политически за действията на тази армия, но тя стои и очаква заповеди за действия в Беларус, в Африка…, допълни Илков.
Според него краят на режима на Путин ще бъде нещо подобно като преврата, който „Вагнер“ се опита да осъществи.

В Русия са се случвали подобни събития през годините. Русия се плаши от хаоса на 90-те години, който наричаха анархокапитализъм. Възможно е събитията около смъртта на Пригожин да отварят вратите на Ада. Но е възможен и вътрешен преврат в Кремъл. Постът на Путин да бъде зает от Патрушев, който да води политика близка до Китай. Но в края на краищата главното внимание е насочено към войната срещу Украйна, а това не е регионален конфликт и за това е подкрепата на САЩ и Европа. Има още варианти за края на Путин. Но най-големият ужас идва от това, че никой не знае какво ще вземе превес и как ще действа диктаторът. Никой друг политически ръководител не си е позволявал ядрен шантаж. Това са луди хора, Путин е като плъх в ъгъла, но не съвсем.  Зад него стаи Китай, макар и много противоречиво, Индия също е в двойствена позиция. Работата е сложна и от украинска гледна точка, предупреждава Илков.

Какво казва още анализаторът – чуйте цялото интервю: