Атлантическият съвет: Не само руски газ, но и повече руско оръжие за Сърбия през България няма да мине!

МО да спре съвместните учения със сръбската армия, настояват от Атлантическия съвет в България

"Настояваме Министерството на отбраната тази година повече съвместни учения със сръбските въоръжени сили да не провежда", поискаха от Атлантическия съвет в България само няколко часа след скандалното изявление на сръбския президент Александър Вучич, че България е длъжна да доставя руска газ на Сърбия, предаде репортер на БГНЕС.

"Вучич какво си позволява да говори! Това не е негова работа. Не само руски газ няма да има, но и повече руско оръжие за Сърбия през България няма да мине! И повече учения на Шабла със сърбите да няма!", заявават в своя позиция от Атлантическия съвет в България.

"Призоваваме правителството да реагира адекватно на тази провокация на Вучич. Настояваме Министерството на отбраната тази година повече съвместни учения със сръбските въоръжени сили да не провежда. Ако за тази година е планирано отново участие на сръбски военни на традиционното учение на зенитния полигон в Шабла, Министерството на отбраната трябва незабавно да отмени сръбското участие и да го оповести публично веднага пред обществото и съюзниците ни", се казва в позицията на Атлантическия съвет.

"Сърбия е най-близкият руски съюзник на Балканите, не осъжда решително агресията на Русия против Украйна и традиционно провежда учения с руската армия - армия на държава агресор, който гази международното право и върши военни престъпления и престъпления против човечеството в Украйна! Българската армия не може да участва в учения с въоръжените сили на държава, която тренира заедно с руската армия. Ако военното ни ведомство още не е стигнало до този остър въпрос, настояваме министър Заков още на първата седмична оперативка да извика началника на отбраната и да даде съответното разпореждане", казват още от Атлантическия съвет.

Ето пълния текст:

"Вучич какво си позволява да говори!?

Това не е негова работа.

Не само руски газ няма да има, но и повече руско оръжие за Сърбия през България няма да мине! И повече учения на Шабла със сърбите да няма!
Призоваваме правителството да реагира адекватно на тази провокация на Вучич.

Настояваме Министерството на отбраната тази година повече съвместни учения със сръбските въоръжени сили да не провежда. Ако за тази година е планирано отново участие на сръбски военни на традиционното учение на зенитния полигон в Шабла, Министерството на отбраната трябва незабавно да отмени сръбското участие и да го оповести публично веднага пред обществото и съюзниците ни.

Сърбия е най-близкият руски съюзник на Балканите, не осъжда решително агресията на Русия против Украйна и традиционно провежда учения с руската армия - армия на държава агресор, който гази международното право и върши военни престъпления и престъпления против човечеството в Украйна! Българската армия не може да участва в учения с въоръжените сили на държава, която тренира заедно с руската армия.

Ако военното ни ведомство още не е стигнало до този остър въпрос, настояваме министър Заков още на първата седмична оперативка да извика началника на отбраната и да даде съответното разпореждане!"