Атлантици: До кога руските служби ще използват България като плацдарм за терористични атаки към съседите ни?

Доц. Момчил Дойчев

Доц. Момчил Дойчев

„Като съпредседател на Атлантическия съвет на България настоявам това престъпление срещу националните интереси на България, извършено от руски агенти на ГРУ от територията на България срещу братската ни Македония да се разследва от ДАНС, Националното следствие и Главна Прокуратура. Ако това не стане веднага, ръководителите на тези ведомства незабавно трябва да подадат оставки и самите те да бъдат разследвани от независим евроатлантически орган за съучастие в международно престъпление. Ако и това не стане, това означава, че страната ни - член на НАТО и ЕС - на практика е превърната в руски протекторат от агенти на Кремъл в основните държавни институции”. Така доц. Момчил Дойчев, съпредседател на АСБ коментира разпространената днес новина, че руски офицер от ГРУ е организирал погрома в македонския парламент,  а заповедта е била да бъде убит Зоран Заев. Твърди се още, че координацията на операцията е ръководена от България.
 Страната ни повече не може да води политика на баланс между Русия и НАТО. Ние не сме неутрална страна, а член на най-силните международни съюзи, които биха ни защитили срещу евентуална руска агресия. Но ако и в този случай не се разследва това поредно престъпление на руските служби от територията на България,това означава, че ние не действаме дори като неутрална страна, а като страна-съучастник на страна-агресор и терорист. Да не забравяме, че Руската федерация ни е обявила в свои официални документи дори за "вражеска държава"! А даже неутрални страни биха разследвали престъпление, извършено от чужда държава от тяхната територия срещу приятелска и близка съседна страна. АСБ настоява за незабавно разследване на всички руски шпиони, които действат от територията на България, подготвят диверсии, терористични актове и финансират други престъпления срещу националната сигурност на България и съседните ни приятелски страни, заявява Момчил Дойчев.

По-късно АСБ публикува на страницата си във Фейсбук и позиция по горещата тема, в която се казва:

"Бездействието на държавата представлява на практика окуражаване и покана към тайните служби на Руската федерация да продължават необезпокоявано да действат срещу българските национални интереси.
България прави впечатление на завладяна държава до степен, в която не може сама да се защитава.
Това е недопустимо и не може да продължава повече така!"
"Отговорните лица за липсата на резултати при защитата на България от постоянните руски хибридни атаки са известни. Затова и Атлантическият съвет на България категорично настоява за оставките на Главния прокурор Сотир Цацаров, на министъра на Вътрешните работи Младен Маринов и на цялото ръководство на Държавната агенция за национална сигурност начело с нейния председател Димитър Георгиев."
Изминаха 9 девет месеца откакто Атлантическия съвет на България излезе с тази декларация и с това искане. Оставки не бяха дадени. За сметка на това получихме нови данни, че руските служби работят необезпокоявани в България и че използват нашата територия като плацдарм за терористични атаки към съседни приятелски държави.
Изгонването на един руски шпионин под прикритие на дипломат и повдигането на обвинение на български гражданин в шпионаж в полза на Русия, но пуснат да си вземе наградата от Путин, не могат да ни убедят, че държавата ни се държи като достоен член на НАТО и ЕС и че реално брани своята независимост и суверенитет.
Надяваме се, че посещенията на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон и на президента Румен Радев в Лондон ще им дадат добра възможност да уверят нашите съюзници, че България има желание да се справи с руската неприятелска дейност срещу България. И заради това те трябва да поискат помощ от нашите съюзници за решително противодействие на хибридните атаки на Кремъл.
Защото е видно, че българските държавни институции сами не могат да се справят.”